2024. március 29., péntek
VÍZILABDA – VILÁGKUPA-SELEJTEZŐ

Meglepetések fordulója

Mindkét helyszínen izgalmas mérkőzésekkel zárult a férfi világkupa-selejtező tornája. A zágrábi viadal hétfői fordulóját követően kiderült, kedden ki-ki meccset vív a horvát és a magyar válogatott, a tét a csoport harmadik, azaz továbbjutást érő helyének megszerzése volt. A korábbi eredmények alapján a hazai gárda valamivel esélyesebbnek számított a találkozó előtt, Varga Zsolt együttese ezúttal viszont remek játékkal rukkolt elő, a csapathoz utólag csatlakozó Zalánki Gergő végre igazi vezéregyénisége lépett elő, hét góllal járult hozzá a győzelemhez. Mellette mindenki erőn felül tette a dolgát, a horvátok egyszer sem vezettek a mérkőzés során, a magyarok ugyanis szinte végig kiválóan védekeztek, háromgólos sikert arattak, ami végül továbbjutást ért a számukra.

A horvátok próbálkoztak ugyan, de Zalánki ezúttal megállíthatatlan volt (Fotó: Kovács Anikó/MVSZ)

A horvátok próbálkoztak ugyan, de Zalánki ezúttal megállíthatatlan volt (Fotó: Kovács Anikó/MVSZ)

Podgoricában a sima meccsnek érkező Grúzia–Szerbia borította a papírformát. A szerbek újfent bizonytalanul játszottak, rengeteget hibáztak, amit az egyre jobban pólózó grúzok könyörtelenül ki is használtak. A döntetlennel végződő rendes játékidőt követően ezúttal az ötméteres-párbaj sem Stevanovićéknak kedvezett. Az idegek csatáját a grúzok hihetetlenül jól bírták, a felek egészen a harmadik körig jutottak, a „hirtelen halál” első próbálkozásánál Vučinić lövését Razmadze hárította, a másik oldalon Imnaishvili viszont nem hibázott, így Shushiashviliék Montenegró után Mandićék sklapját is begyűjtötték. A szerbek a lefújást követően sem nyugodhattak meg, hiszen a vereség miatt továbbjutásuk sorsáról már a Montenegró–Görögország találkozó döntött. Szerencséjükre a házigazda legyőzte ugyan ellenfelét, rosszabb gólaránya miatt viszont csak negyedikként zárt, így a szerbek jutottak ki a Los Angeles-i szuperdöntőre.

Eredmények, 7. forduló, A csoport: Magyarország–Horvátország 13:10, Olaszország–Egyesült Államok 16:10. A végeredmény: 1. Olaszország 15, 2. Egyesült Államok 9, 3. Magyarország 9, 4. Horvátország 9, 5. Japán 3, 6. Franciaország 0 pont. B csoport: Grúzia–Szerbia 11:11 – ötméteresekkel: 23:22, Montenegró–Görögország 8:7. A végeredmény: 1. Spanyolország 13, 2. Görögország 9, 3. Szerbia 9, 4. Montenegró 9, 5. Grúzia 5, 6. Ausztrália 0 pont.

Nyitókép: A horvátok próbálkoztak ugyan, de Zalánki ezúttal megállíthatatlan volt (Fotó: Kovács Anikó/MVSZ)