2024. április 24., szerda
KÖRKÉRDÉS

A versbe építem a lelkem

Hatvanan vettek részt a szombaton a Mozdulj! Petőfi! Programsorozat rendeyvénzén. A VM4K által az újvidéki Petőfi Sándor MMK és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének közreműködésével megszervezett Petőfi-szavalóverseny döntőjét az Egység Művelődési Állomáson tartottak meg. A résztvevőket arról kérdeztük, hogy miért szeretik a verseket és a szavalást.

Vadnai Erika: – Az Ismerjetek meg! című verset szavaltam. Először egy szabadságharc témájú Petőfi-versre gondoltam, de amikor rátaláltam erre, megtetszett a koncepciója. Nem is szerelmes vers, de nem is a szabadságharc a témája, szerintem ezért kevesen ismerik. Nagyon szeretem a verseket, és szívesen tanulom őket. Kedvenc művet nem tudnék kiemelni, de szinte mindig magyar költők verseit olvasom, a fordításokat kevésbé szeretem. A kortárs művek felé kezdtem húzni az utóbbi időben. Fontosnak tartom szavalással népszerűsíteni az irodalmat, a versenyek szoros barátságokat hoznak létre, főleg itt, a felnőttkategóriában. Már kialakult egy kis társaság, ott vagyunk a versenyeken, és mindig örülünk, amikor találkozhatunk egymással.

Vadnai Erika

Vadnai Erika

Bognár Emese: – Másodéves hallgató vagyok a jogtudományi karon, az irodalom mindig is közel állt a szívemhez. Általános iskolás koromban kezdtem szavalni. Bár középiskolában műszaki szakra jártam, ott is fontos volt számomra a magyar nyelv és az irodalom, így az egyetemi éveim alatt sem szeretném hanyagolni. Úgy érzem, egész életemben végig fog kísérni ez a szerelem. Kezdetben a tanáraim választották a verseket, amelyeket megtanultam, de most már az alapján választok verset, hogy mi az, ami megfog, és melyik az a mű, amellyel teljes mértékben azonosulni tudok és bele tudom építeni a lelkemet. Mert szeretnék kiállni a közönség elé, és mondani valamit a költő szavain keresztül.

Bognár Emese

Bognár Emese

Zakinszky Emina: – Petőfi Sándortól a Kinn a ménes, kinn a pusztán című verset szavaltam. Azért választottam ezt a verset, mert úgy érzem, hogy ez illik hozzám, és kifejezi a személyiségemet. Nehéz volt a választás, mert szerintem Petőfit nehéz egy gyereknek szavalni. Leginkább az olyan verseket kedvelem, amelyben vicces fordulatok vannak. A versekben azt szeretem, hogy a költő azért írja őket, hogy elmondjon valamit, szavalni pedig azért szeretek, mert a leírt dolgokat én is kifejezhetem ezáltal. Varró Dániel verseit szívesen szavalom, de kedvenc versem nincs, mindet nagyon szeretem. Régóta foglalkozom szavalással, mivel színésznő szeretnék lenni. Már le tudom küzdeni a lámpalázat a fellépés alatt, ami viszont furcsa nálam, hogy az eredményhirdetés közben szoktam izgulni.

Zakinszky Emina

Zakinszky Emina

Nyitókép: Hangulatfotó a szavalóversenyről (Fotó: Dávid Csilla felvétele)