2024. április 19., péntek

Több amerikai bank is csődöt jelentett

Az államfő szerint a szerbiai pénzintézetek biztonságban vannak

Nem fenyeget bennünket veszély, a szerbiai bankok nem mennek csődbe, hisz szigorú állami felülvizsgálat alatt vannak – mondta tegnap Aleksandar Vučić szerb államelnök. Szerbia első embere arra a hírre reagált, miszerint a hétvégén több jelentős amerikai bank is csődöt jelentett. Az államfő szerint országunkat számottevően nem érinti a tengeren túli helyzet, és a lakosság betétei biztonságban vannak azokban a bankokban, amelyek a Szerb Nemzeti Bank engedélyével működnek területeinken. Vučić kiemelte: az amerikai bankok csődjéhez a nem megfelelő állami felülvizsgálat vezetett.

A Silicon Valley Bank pénteken zárt be: 2008 óta ez volt a legnagyobb banki összeomlás a világon. A szakemberek szerint ayért ütött ki a csőd, mert az amerikai központi bankként működő Federal Reserve (Fed) az infláció megfékezése érdekében folyamatosan növelte az irányadó alapkamatot: ez az egyik legjobb módszere ugyanis a drágulások mérséklésének, ugyanakkor a kötvények és a jelzálog alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezethet. Azok a pénzintézetek kerültek tehát veszélybe, amelyek főként az említettekkel foglalkoztak. A Silicon Valley Bank ügyfelei pedig elsősorban vállalkozások voltak: főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek az IT-szektorból. A kötvényeik és jelzálogjaik értékvesztésével szembenézve a pénzintézet ügyfelei elkezdték visszavonni a banki eszközeiket, ami általános pénzügyi káoszhoz vezetett, és két nap alatt összeomlott az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja.

Pénzükért aggódó ügyfelek sorakoznak a Silicon Valley Bank egyik bankfiókja előtt (Fotó: Beta/AP)

Pénzükért aggódó ügyfelek sorakoznak a Silicon Valley Bank egyik bankfiókja előtt (Fotó: Beta/AP)

Szombaton Kalifornia kormányzója Joe Biden elnökhöz fordult segítségért, hiszen az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a bank összeomlása. Gavin Newsom kormányzó szerint csupán állami beavatkozással lehet stabilizálni a helyzetet. Erre égető szükség van, mivel nemcsak a munkahelyek és az emberek megélhetését védené meg az állami segítség, hanem Kalifornia teljes gazdaságát is.

Az amerikai pénzügyminisztérium előbb cáfolta, de vasárnap este mégis bejelentette az állami mentőövet, amelyet tegnap érvényesítettek. E szerint minden betétesnek a pénzét garantálja az amerikai kormány, akinek az összeomlott Silicon Valley Banknál volt megtakarítása. Az intézkedés szerint azok a betétesek is hozzájuthatnak a banknál őrzött pénzükhöz, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás – áll a Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell, a Fed elnöke, valamint Martin J. Gruenberg, a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) vezetője által kiadott közleményben. A betétgarancia nemcsak a Silicon Valley Bank ügyfeleire vonatkozik, hanem egy regionális bank, a Signature Bank betéteseire is, amely szintén az összeomlás szélére jutott. A dokumentum szerint a csődbe jutott pénzintézmények részvényesei és a fedezetlen vállalati kötvények tulajdonosai nem lesznek jogosultak az állami segítségre.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye mellett tegnap nyilvánosságra került az a bejelentés is, miszerint a csődbe jutott szilícium-völgyi bank brit érdekeltségét a HSBC vásárolta meg. A hírek szerint a londoni központú globális bankóriás egy font jelképes összegért vette át az ellenőrzést a Silicon Valley Bank brit érdekeltsége felett. Ez biztosítja ugyanis azt, hogy a brit ügyfelek a normális ügymenetnek megfelelően változatlanul hozzáférhessenek betéteikhez és a pénzintézet szolgáltatásaihoz.

Az illetékes szervek becslése szerint az 1983-ban alapított Silicon Valley Bank a csőd pillanatában 209 milliárd dollár értékű vagyonnal és 175,4 milliárd dolláros letétalappal rendelkezett. A betétbiztosítás adatai szerint az elmúlt időszakban az Egyesült Államok bankszektora mintegy 680 milliárd dollár nem realizált veszteséget könyvelt el. A pénzügyi hatóságok vezetőinek közös nyilatkozatából az is kiderül, hogy a bankok veszteségének ellensúlyozására 25 milliárd dolláros hitelvédelmi alapot hoznak létre, ahogyan a koronavírus-járvány idején is tették.

A szakértők cáfolták azt a félelmet, miszerint az amerikai bankok csődje annak jele lenne, hogy megismétlődhet a 15 évvel ezelőtti globális pénzügyi válság. A nagy bankok ugyanis ma már rendelkeznek megfelelő nagyságú tőkealappal ahhoz, hogy ezt kezelni tudják – vélekednek a nemzetközi elemzők.

Nyitókép: Pénzükért aggódó ügyfelek sorakoznak a Silicon Valley Bank egyik bankfiókja előtt (Fotó: Beta/AP)