2024. április 20., szombat

Még egy furat aktivizálódott Óbecsén – VIDEÓ

A polgárok nincsenek közvetlen veszélyben

Az óbecsei első helyi  közösség egy részében rendkívüli állapotot hirdettek, miután a nyitott medencéknél aktiválódott a furat – közölte az óbecsei rendkívüli helyzeteket felügyelő bizottság. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) szakemberei a terepen metánt észleltek, majd elővigyázatosságból elrendelték, hogy a medenceközpontot övező területet ki kell üríteni, mindaddig, amig a kutat nem semlegesítik.

Miután szanálják  az alsóvárosi kutat, a NIS munkatársai a nyitott medencéknél folytatják a munkát.

Tekintettel arra, hogy rövid idő alatt két furat is aktivizálódott Óbecse területén, méghozzá két kilométerre egymástól, a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottság a belgrádi Bányászati-Geológiai Karhoz fordult, hogy rövid időn belül végezze el a föld alatti vizsgálatokat.

Egyébként a Becsei TV hírösszefoglalója szerint a medence közeli furat 1920-as keltezésű, hosszabb ideje nem működik, de egykor ebből a furatból látták el a régi medencéket az ún. sárga vízzel. 

A hírt megerősítette Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke is. Facebook-bejegyzésében közzétette: „Miközben a NIS Gazprom Neft szakemberei lassan befejezik a munkát Alsóvároson, most egy másik hasonló problémára terelődik a figyelem. Az uszoda-komplexum közvetlen közelében, még a Sós Károly által fúrott kút kezdett az alsóvárosi kúthoz azonos aktivitást mutatni. Az Óbecsén allomásozó szakemberek elvégezték a szükséges méréseket és azonos eljárást javasoltak, mint az előző kútnál. A különbség a két eset között az, hogy a Sportközpont kútjánál csak metángáz jelenlétét mutatták a mérőműszerek és elhelyezkedésénél fogva a polgárok nincsenek közvetlen veszélyben."