2023. március 27., hétfő
SZÓFIGYELŐ

Jövőálló

Újságot olvasva olyan érdekes mondatokra, címekre akad az ember, amelyek a jövőálló melléknévi igenevet tartalmazzák: Mitől lesz jövőálló egy vezető? – Hogyan lehet jövőálló a befektetésünk?– Tudni szeretnéd, milyenek a jövőálló befektetések? – És hogyan lehet a diploma jövőálló? – Így lesz „jövőálló” a munkahelyünk. – Hogyan lesz jövőálló a munkád? – Jövőálló diákmunkák – hogyan válassz, ha hosszú távon gondolkozol? – Mit nevezünk jövőálló okosotthonnak? – Ezeket a lépéseket kell megtenned ma, hogy jövőálló szervezetet építs. – Ezek a világ leginkább jövőálló vállalatai. – Az elektromos autógyártás jövőálló fellegvárát építi a BMW Debrecenben. – Alig találni „jövőálló” szakembereket az agráriumban. – A nemzetközi trendeket látva és a hazai jó gyakorlatok mentén haladva a jövőálló mezőgazdaság megteremtéséért dolgozunk. – 2500 céget vizsgáltatott meg a Vodafone, hogy kiderítse, mitől jövőálló egy vállalkozás. – A jövőállónak tervezett termék felkészült a digitális audiotechnológia újdonságaira, a DA2 Digital Audio Module van benne. – Jövőálló multimédiás laptopot hozott a Lenovo.  – Jövőálló beruházás, mivel a szoftverek az új technológiákkal együtt fejlődnek. – A Highlights of Hungary Special #6 epizódjának témája a jövőálló terek. – A jövőálló gondolkodás alapjai – Jövőálló megoldások a logisztikában.

Találkozhatunk még jövőálló előrejelzésekkel, jövőálló készségekkel, jövőálló zeneiparral, jövőálló gyerekkel, jövőálló vendéglátóval, jövőálló vezetőkkel stb. Ezek nyilván a jövőben is megállják a helyüket, akkor is megfelelőek lesznek.

A jövőálló szó az angol future-proof mintájára vált napjainkban divatossá a magyarban. Az angol szónak a jövőbiztos is magyar megfelelője lehet (rovatunk 2021 októberében foglalkozott vele). A jövőbiztos már a XIX. század óta előfordul magyar szövegekben, jelenleg azonban kisebb gyakoriságú, mint a jövőálló.  

A jövőálló javára szólnak azok a szavak, amelyek hasonló szerkezetűek: bosszúálló, csókálló, értékálló, esőálló, fagyálló, golyóálló, hőálló, időálló, mosásálló, napálló, rozsdaálló, saválló, székálló, télálló, tűzálló, vízálló stb. A bosszúálló sérelmét nem felejtő, a megtorláshoz ragaszkodó személy vagy csoport. Az időálló olyan anyagot, készítményt minősít, amelynek az idő múlása, változása nem árt; más szóval tartós. Olyan festék, szövet, szín, ruhaanyag a napálló, amely az erős napsütéstől sem fakul ki, illetőleg amelynek nem árt a napsütés. A népies székálló arra a mészároslegényre utal, aki a mészárszékben a húst feldarabolja és kiméri.