2024. április 16., kedd

A kovászember, a példamutató

Főhajtás Lányi Ernő síremlékénél halálának 100. évfordulóján, Szabadkán

Pénteken volt pontosan 100 éve annak, hogy elhunyt Lányi Ernő tanár, zeneszerző, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója, a Szent Teréz-székesegyház karnagya, az iparos dalárda vezetője, a szabadkai városi zenekar és a Szabadkai Filharmónia megalapítója. Az évforduló alkalmából a Lányi Ernő IME koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Bajai úti temetőben, Lányi Ernő síremlékénél. Az egybegyűltekkel dr. Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő-testületének elnöke és Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kulturális kérdésekkel megbízott tagja osztotta meg a gondolatait.

Ahogyan azt dr. Pásztor Bálinttól hallhattuk, Lányi Ernő nem csak a zenei életünk felvirágoztatója volt, hanem városunk történetének egyik legmeghatározóbb alakja, aki maradandó nyomot hagyott:

Kegyelettel emlékeztek a 100 éve elhunyt kiválóságra (Fotó: Molnár Edvárd)

Kegyelettel emlékeztek a 100 éve elhunyt kiválóságra (Fotó: Molnár Edvárd)

– Lányi Ernőre még mindig emlékezünk, és nem csak mi, akik a sírja előtt állunk, hanem nagyon sokan. Annak ellenére is, hogy nem a városunk szülöttje, életének utolsó tizenhat évét élte le ebben a városban, de nemcsak a zenei élet felvirágoztatásában, hanem más tekintetben is oly sokat tett ezért a városért, hogy a legnagyobbak között kell emlegetnünk. Ez sokat jelent, hiszen a városnak gazdag a története.

– Amikor Lányi Ernő 1907-ben ide letelepedett, még nem állt a Városháza. A következő évben, 1908-ban kezdte el dr. Bíró Károly polgármester építtetni, viszont öt éve állt már a Szabadkai Zsinagóga. Lányi Ernő Csáth Géza rábeszélésére vállalta el a zeneiskola igazgatói posztját, a lánya pedig Kosztolányi Dezső ifjúkori szerelme volt. Mindezt főleg Pekár Tibor tanár úr tanulmányából tudhatjuk, köszönet jár neki az alapos munkáért. Már csak ennyiből is levonhatjuk a következtetést, hogy Lányi Ernő mennyit jelentett a városnak. A megbecsültsége már az élete során is akkora volt, hogy amikor meghalt, a Pesti Napló is beszámolt a temetéséről. Elképzelhetetlen, de állítólag húszezren vettek részt a temetésén. Amit pedig még kihangsúlyoz a Pesti Napló, hogy amikor haladt át a városon a temetési menet, a kereskedők és az iparosok, nemzeti hovatartozástól függetlenül, kiálltak az üzleteik elé és lehúzták a rolót tiszteletük jeleként. Mindez három évvel Trianon után történt, amikor a nemzetek közti viszonyok nem olyanok voltak, mint manapság. Szabadka emlékszik, és emlékezni fog a jövőben is Lányi Ernőre – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

Hugyik Richárd, Lányi Ernő szerteágazó tevékenysége mellett, kiváló művelődésszervezői képességére is ráirányította a figyelmet:

– Lányi Ernőnek hatalmas kultusza van ebben a városban, ahova 1885-ben érkezett és először színházi karnagyként dolgozott. Ez nem sikerült annyira jól, így elköltözött, 1907-ben pedig visszatért, akkor már kiváló szervezői képességgel és nagy tapasztalattal. A Szabadkai Zeneiskola igazgatója és a Szent Teréz-székesegyház karnagya is lett. Lányi Ernő egy kovászember volt, aki tudta maga köré gyűjteni az embereket. Intézményvezetőként képes volt megreformálni a zeneiskolát, 1914 tavaszán a mai Strossmayer utcában álladó épületet kapott a tanintézmény, és ez is az ő munkájának, erőfeszítésének az eredménye. Ugyanakkor a városi kórusmozgalmat is megerősítette és kifejlesztette. Azelőtt a zeneiskolában mintegy százan tanultak, a hatására pedig akkora lett a lelkesedés a közösségben, hogy háromszázan is beiratkoztak. Ez az összetartó erő, ez a kovász, megvolt Lányi Ernőben. A kultuszát, az emlékét nem csak őrizni kell, példáján tanulva nekünk is erre kell törekednünk az elkövetkező időszakban – hallottuk Hugyik Richárdtól.

Régi nóta, híres nóta – ez a Lányi-dal Muhi Melinda előadásában hangzott el (Fotó: Molnár Edvárd)

Régi nóta, híres nóta – ez a Lányi-dal Muhi Melinda előadásában hangzott el (Fotó: Molnár Edvárd)

Az egybegyűlteket Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke köszöntötte, Muhi Melinda az egyesület Veronika népdalkör vezetőjének előadásában pedig Lányi Ernő Régi nóta, híres nóta című szerzeményét hallhattuk. Ahogyan azt Mihályi Katalintól megtudhattuk, Lányi Ernőt ezzel a dallal kísérték utolsó útjára száz évvel ezelőtt.

A megemlékezésen dr. Pásztor Bálint a szabadkai önkormányzat, Hugyik Richárd az MNT nevében koszorúzott, Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében, valamint a Szabadkai Zeneiskola és a Lányi Ernő IME képviselői is elhelyezték a tisztelet, kegyelet virágait.

A Szabadkai Zeneiskola növendékei is elhelyezték a tisztelet virágait (Fotó: Molnár Edvárd)

A Szabadkai Zeneiskola növendékei is elhelyezték a tisztelet virágait (Fotó: Molnár Edvárd)

Vasárnap 17 órakor a Lányi Ernő IME székházában (József Attila u. 32, Szabadka), alkalmi rendezvénnyel emlékeznek Lányi Ernőre. A műsorban Pekár Tibor zenei szakíró, a Hang Klasszikus Zenei Társulat tagjai, a Veronika népdalkör, valamint Miklenovics Aranka versmondó lépnek fel.

Nyitókép: Szabadka történetének egyik meghatározó alakját dr. Pásztor Bálint és Hugyik Richárd méltatta (Fotó: Molnár Edvárd)