2024. március 28., csütörtök

A szerbiai családokban is jelen van a gazdasági erőszak

A szerbiai családokban is jelen van a gazdasági erőszak, amely a pszichológiai erőszak egyik fajtája, ez derült ki A szerbiai anyák pénzügyi függetlensége című internetes kutatásból, írja a Szerbiai RTV.
Aggasztó adat, hogy minden tizedik édesanyának a párja korlátozza a pénzhez való jutást. A férjek 14,2 százaléka véli úgy, hogy joga van megmondani a feleségének, mennyi pénz elegendő számára.
Jovana Ružičić, az Anyák központja nevű szervezet illetékese a köztévének rámutatott, nem könnyű kilépni az ilyen fajta kapcsolatból. Mint mondta, a párok sokszor megbeszélik a nagybevásárlás költségeit, de amikor kisebb beszerzésről van szó, az anyukák háromszor több döntést hoznak, mutatott rá Ružičić.

– Sok apának fogalma sincs arról, mi mennyibe kerül. Több mint 700 nő nyilatkozta, hogy meg kell mutatnia férjének a számlákat, mert azok nem hiszik el, mennyit költöttek. Ez megalázó – fogalmazott.
Mint mondta, a gazdasági bántalmazás nem ér véget azzal, ha egy kapcsolat megszakad. Az apák negyven százaléka nem, vagy nem rendszeresen fizeti a tartási díjat, tette hozzá.
A kutatásból az is kiderült, hogy az édesanyák 17 százaléka nem érzi biztonságban magát partnere mellett.