2024. április 25., csütörtök

Összekapaszkodva a szórványban

A kúlai magyar közösségnek van múltja, jelene és jövője is

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ tagsága vasárnap délután megtartotta választási közgyűlését. A napirenden elsőként a 2022-ben elvégzett munkáról szóló beszámoló szerepelt, ezt a múlt évre vonatkozó pénzügyi jelentés követte. A testület tagjai új vezetőséget választottak. Döntésük értelmében az elnök továbbra is Goga Zsolt marad, az alelnök Valka Károly, a titkári teendőket pedig továbbra is Lázár Béla végzi.

Goga Zsolt köszöntőjében elmondta, hogy a vezetőség abban látja az egyesület működésének sikerességét, hogy együtt, csapatként dolgoznak a közösség érdekeiért.
− Célunk továbbra is az, hogy minél több személyt vonjunk be tevékenységeinkbe. Főleg a fiatalokra, gyerekekre számítunk, mert ők jelentik jövőnk zálogát. Mindannyiunk érdeke, hogy a fiataloknak legyen hol összejönniük, kulturáltan szórakozniuk, tájékozódniuk, ápolniuk és megőrizni hagyományainkat – fogalmazott a Népkör elnöke.

Valka Károly, a Népkör alelnöke és az ülést vezető bizottság (Paraczky László felvétele)

Valka Károly, a Népkör alelnöke és az ülést vezető bizottság (Paraczky László felvétele)

Lázár Béla, a Népkör titkára a csoportok múlt évi tevékenységeiről szóló összefoglalójában kiemelte, hogy a 2022-es év az aktivitások teljes körű kibontakozásának az éve volt.
− Biztosítottak voltak a feltételek a körükben működő csoportok zavartalan működéséhez, minden tervezett rendezvényt megtartottunk. Nagy odafigyeléssel folytattuk a baráti kapcsolatok ápolását, ott voltunk a szemléken, vendégszerepléseken és meghívásokon, a kultúra területén pedig egyediek és felismerhetők voltunk – mondta a titkár. Felszólalásában kitért a csoportok és az egyének sikeres fellépéseire a 2022-es évben, külön említve minden kategóriát, helyszínt és a díjazott(ak) nevét.

Valka Károly, a Népkör alelnöke felszólalásában kiemelte, a Népkör fejlődése elsősorban az itt élő magyar közösségnek az érdeme.
− Minden, ami itt történik, az összefogásnak köszönhető. Az önkormányzatban is látják, hogy itt egy szorosan összetartó közösség dolgozik, alkot, bemutat és halmozza az eredményeket, ezért támogatják a munkánkat. Közösségünk él, van ereje és jelene és bízom benne, hogy lesz jövője is. Ha nem fognánk össze, mindez nem volna, támogatás nélkül pedig nem haladnánk előre – magyarázta Valka Károly.

A csoportvezetők beszámolóinak és több jelenlévő felszólalását követően a közgyűlés közvetlen szavazással megválasztotta a választmányi tagokat. Hugyik Pál, ifj. Valka Károly, Hugyik Attila, Fárbás Endre, Fárbás Máté, Kozma Ferenc, Burity Bálint Melinda, Fenyvesi-Jung Mária, Benedek Dániel, Bajai Attila, Gonclik Zoltán, Blaskó Imre, Gonczlik Karolina és Lackó Jut Laura vesz részt a testület munkájában a jövőben. A felügyelőbizottsági tagok: Majos András, Kanyó Antal, Magyarics János, Farkas Szabolcs, Puskás Ferenc és Holló Zsolt.

Nyitókép: A kúlai Népkör MMK vasárnap megválasztott vezetősége (Paraczky László felvétele)