2024. május 6., hétfő

FRISSÍTETT: Villámhárítófejet csempésztek a bezdáni határátkelőhelyen

A zombori Alapfokú ügyészség indítványozta annak a három horvát állampolgárnak az őrizetbe vételét, akiket azért tartóztattak le, mert radioaktív villámhárítófejet csempésztek – erősítette meg a Tanjugnak az illetékes ügyészség.

A bezdáni határátkelőhelyen szombaton veszélyes szintű radioaktivitást mértek egy gépkocsin – közli a Soinfo.org.
Erre az átkelőhelyen elhelyezett érzékelőknek, azaz szenzoroknak köszönhetően derült fény egy külföldi rendszámtáblás, Szerbiát elhagyni készülő jármű esetében.

A nem hivatalos információk szerint később belgrádi szakembereket hívtak ki a helyszínre, akik megerősítették a radioaktivitás jelenlétét.
A határátkelőhely dolgozóival kicseréltették az egyenruhájukat, és orvosi vizsgálatra küldték őket – közli a 021 hírportál. 

Nem hivatalos információk szerint a határon az érzékelők hangjelzéssel figyelmeztettek arra, hogy a külföldi rendszámú, Szerbiából való távozásra várakozó gépkocsiban magas a sugárzási szint. A horvát állampolgárságú sofőrt, és két utasát a helyszínen elfogták. A jármű és a radioaktív anyag 24 órán keresztül a bezdáni határátkelő közelében volt. A SOinfo.org portál magyarázatot kért a szerbiai JP nukleáris létesítménytől a lakosság egészségét súlyosan veszélyeztető esemény kapcsán.

A Szerbiai RTV friss, de nem hivatalos értesülése szerint három horvátországi állampolgárt tartóztattak le, akik villámhárítófejet csempésztek Audi típusú gépjárműben.