2024. április 26., péntek

Szép és egészséges környezet a diákok számára

Felújították az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola napközijét

A Samu Mihály Általános Iskolában már évek óta működik napközi, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően most átköltözött a szemközti, szintén az intézmény tulajdonába tartozó épületbe. A felújított helyiségeket tegnap hivatalosan is átadták rendeltetésüknek, az eseményen jelen volt Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, Pál Viktor tartományi oktatási altitkár, Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, valamint az önkormányzat képviselői. A rekonstruált napközibe huszonhét első és második osztályos tanuló iratkozott be, az átadást alkalmi, rövid műsor előzte meg az iskola tornatermében.

Szakállas Zsolt köszöntötte a jelenlévő diákokat és pedagógusokat (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Szakállas Zsolt köszöntötte a jelenlévő diákokat és pedagógusokat (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A jelenlévőket Szakállas Zsolt és Tufegdžić Mónika, az iskola igazgatónője is üdvözölte. A tartományi oktatási titkár kiemelte, hogy a titkárság támogatásának köszönhetően több átalakítás is megvalósult már ebben az intézményben.
– Lehet, hogy a legutóbbi beruházás az előzőekhez képest anyagiakban kimutatva kisebb, viszont nagyon fontos dologról van szó, hiszen egyre nagyobb szükség van arra, hogy a szülők a gyerekeiket a korábbinál hosszabb ideig hagyhassák az iskolában. Feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy a gyerekek megfelelő tanteremben töltsék el ezt az időt. A tartományi oktatási titkárság 250 ezer dinár értékben támogatta ezt a fejlesztést az iskolában – fogalmazott Szakállas Zsolt, majd hozzátette, hogy a titkárság több pályázata is nyitva áll, és arra kérte az iskolaigazgatókat, hogy kövessék ezeket, és pályázzanak.

Megtekintették a felújított épületet (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Megtekintették a felújított épületet (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Tufegdžić Mónika köszönetet mondott a támogatóknak, majd hozzátette, reméli, hogy a közeljövőben újabb beruházások valósulhatnak meg, hiszen a gyermekeknek az iskola a második otthonuk.
– Huszonhét első és második osztályos tanuló iratkozott be a napközibe. Örülünk, hogy most a gyerekek egészséges és szép környezetben tölthetik napjuk egy részét. Itt megcsinálják a házi feladatot a tanító néni segítségével, szabadidejükben pedig játszanak, különféle foglalkozásokon vesznek részt, az önkormányzat jóvoltából pedig ingyen ebédet kapnak. Magának az épületnek a renoválását a Magyar Nemzeti Tanács, az eszközbeszerzést pedig a tartományi oktatási titkárság finanszírozta – mondta az igazgatónő.

Az MNT alelnöke, az iskola igazgatónője és a tartományi oktatási titkár hivatalosan is átadták rendeltetésének az új napközit (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Az MNT alelnöke, az iskola igazgatónője és a tartományi oktatási titkár hivatalosan is átadták rendeltetésének az új napközit (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A napközi felújítását az MNT 350 ezer dinárral támogatta.
– Továbbra is kiemelt figyelemmel kísérjük és gondolkodunk hatáskörünkön belül az oktatásról, ezen belül az oktatás rendszeréről. Közösségünk megmaradásának és fejlődésének egyik meghatározó feladatköre az anyanyelvű oktatás, mindegyik szinten. Fontos továbbá, hogy az MNT bekapcsolódjon a szintváltási pontokon, tehát az óvodába indulás, az általános iskola első osztálya, továbbá a középiskolák, és lehetőség szerint a felsőoktatási intézmények esetében is olyan módon, hogy felhívjuk a szülők és a fiatalok figyelmét arra, hogy mennyire lényeges az, hogy itthon maradjanak. Olyan esetekben, amikor adott a lehetőség a magyar nyelvű iskoláztatásra, kivétel nélkül a magyar tannyelvű oktatás melletti döntésre buzdítjuk őket – mondta Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke.

A diákok nagyon örülnek az új napközinek. Hányi Karina első osztályos tanuló elmondta, hogy nagyon tetszik neki az új épület, és örül annak, hogy együtt csinálják meg a házi feladatot a napköziben. Farkas Botond szintén elsős. Botond azért szeret napközibe járni, mert itt találkozik a barátaival, megcsinálják a házi feladatot, és ebédet is kapnak.

Az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolának jelenleg 371 tanulója van, közülük nyolcan a pecesori kihelyezett tagozatba járnak. Tavaly szeptember 1-jén 39 magyar és 13 szerb ajkú elsős kisdiák kezdte meg a tanévet ebben az oktatási intézményben.

Nyitókép: (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)