2024. április 24., szerda

Megjelent a magyar nyelvű tankönyvek katalógusa

Az oktatási minisztérium honlapján megjelent a jövő tanévre jóváhagyott kisebbségi nyelvű tankönyveknek a katalógusa – tudtuk meg Vicsek Annamária oktatási államtitkártól.

Az új katalógusba bekerültek mindazok a tankönyvek, amelyeket az előző katalógus megjelenésétől február 1-jéig jóváhagytak. A katalógusban összesen 167 tankönyv található az óvodai, általános és középiskolai oktatáshoz.

A 15 óvodai nevelés-oktatásra használható tankönyv régebbi kiadású, és csak azokban az óvodákban használható, ahol még nem vezették be az új óvodai nevelési-oktatási programot. Egy közös feladatunk lesz majd a későbbiek során, amennyiben szükség mutatkozik rá, az új tantervnek megfelelő óvodai tankönyvek, fejlesztő könyvek megírása.

Mint az oktatási államtitkártól megtudtuk: az általános iskolai oktatáshoz 105 magyar tankönyv áll a diákok és a tanárok rendelkezésére. Fontos megemlíteni, hogy a tankönyvek nagyobbrészt az új tantervhez új tankönyvként íródtak, kivétel csupán az a 6 tankönyv, amely a választható tantárgyakra, a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel és a hittan tantárgyakra évekkel ezelőtt íródott. Ugyanakkor osztályonként több olyan tantárgy is van, mint pl. a matematika, biológia, történelem, ahol a diákok több, két-három kiadónak a tankönyve közül választhatnak.

A középiskolák számára 47 tankönyv található az új katalógusban, és ebből 31 már az új tanterv szerint íródott – tette hozzá Vicsek Annamária.

Az új tankönyvek megírása, fordítása a hiányzó középiskolai tantárgyakra továbbra is közös feladat marad, amely folyamatban a Magyar Nemzeti Tanács által felkért tankönyvszerzők és -fordítók, a jóváhagyásában pedig a tartományi oktatási titkárság és a Vajdasági Pedagógiai Intézet munkatársai is szorosan együttműködtek annak érdekében, hogy a Minisztérium idejében megjelenthette a jövő évi tankönyvek listáját – emelte ki az oktatási államtitkár.

A Katalógus ITT tölthető le.
.https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2023/03/katalog-uzbenika-nacionalne-manjine-2023.pdf

Nyitókép: Vicsek Annamária (Molnár Edvárd felvétele)