2024. április 24., szerda

Megnőtt a gazdáknak szánt támogatások összege

Három intézmény igazgatójának kinevezéséről született döntés

A szabadkai városi képviselő-testület tegnap megtartott 33. rendes ülésén 15 napirendi ponttal kapcsolatban határoztak a képviselők. Többek között döntés született a besorolatlan utak meghatározásáról, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikát megvalósító intézkedéscsomagról, valamint megerősítették több intézmény igazgatójának kinevezését.
Szabadka Város idei évi költségvetésében 55 millió dinárt irányoztak elő az önkormányzat mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikáját megvalósító programra. Az összeg jelentősen magasabb, mint tavaly, amikor hétmillió dinárra pályázhattak a termelők és egyesületek, ugyanakkor több támogatási formát is tartalmaz, mint a korábbi években. A programban többek között szerepel a szaporítóanyagok, gépek és eszközök beszerzésének, a termések és termények biztosításának, a szarvasmarha- és sertéstenyésztők esetében pedig az állatorvosi ellátásnak a támogatása. A programmal kapcsolatban Dragutin Soković, a Szerb Haladó Párt képviselője nyilatkozott a médiának.
– A város többféle módon igyekszik javítani a mezőgazdászok helyzetén, és erre mivel az eddigiek során jó gazda módjára vezettük a várost, az idén több pénzeszközt tudtunk elkülöníteni. A támogatások célja, hogy növeljük a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, az állatállományunk minőségét és a földek termékenységét. Utóbbira jó példa a talajanalízis támogatása, hisz a megfelelő talajvizsgálatok hozzájárulnak az olcsóbb és hatékonyabb termeléshez. Az idén erre a célra ötmillió dinár áll a gazdák rendelkezésére, és arra biztatom őket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel – fogalmazott a képviselő, aki azt is elmondta, hogy hamarosan kiírják az intézkedésekre vonatkozó pályázatokat. Szabadka Város területén több mint hatezer bejegyzett gazdaság van, és Dragutin Soković szavai szerint várhatóan ezek nagy többsége részt tud venni valamelyik pályázaton.
Vinko Stantić, a VHDS – VSZL – Egyesült Erőkkel a Demokratikus Szabadkáért Képviselőcsoport tagja elégtelennek tartja a programban foglalt intézkedéseket.
– Megszavaztam a programot, de úgy vélem, ezek a támogatások nem elegendőek a gazdáknak, mivel az elmúlt két évben tapasztalt szárazság nehéz helyzetbe sodorta őket. Azt látjuk, hogy a boltokban folyamatosan drágulnak az élelmiszerek, az ezek alapanyagát képező termények ára azonban nem emelkedett az elmúlt időszakban. Viszont a vetőmagok, műtrágyák, permetszerek jelentős mértékben drágultak, és úgy érezzük, hogy az infláció a vásárlók mellett leginkább a termelőket sújtja – mondta a képviselő, aki maga is mezőgazdasággal foglalkozik.
A képviselő-testület tegnapi ülésén a Kosztolányi Dezső Színház és a Szabadkai Gyermekszínház vezetőjének személyéről is határoztak. Előbbi esetében az igazgatói posztra Mészáros Gábort nevezték ki, akit a színház színészeként ismerhetett meg a közönség. Mészáros Gábort, valamint az intézmény eddigi igazgatóját, Urbán Andrást Szalai Andrea, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője méltatta.
– Urbán András a 2005/2006-os évad óta igazgatta a Kosztolányi Dezső Színházat, és ebben a 17 évben a színház sikeresen felismerte és élt a lehetőségekkel, így egy egyedi, autentikus arculatot hozott létre, amely a régióban és Európa vonatkozásában elnyerte a kortárs művészi színház rangot. Nekünk, szabadkaiaknak és az ide látogatóknak egyértelmű, hogy Szabadka a kultúra városa, egyértelmű, hogy vannak színvonalas színházi előadásaink, koncertjeink és fesztiváljaink, és egyértelmű, hogy 2009 óta van egy nemzetközi színvonalú kortárs színházi fesztiválunk, a Desiré. Hajlandóak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mindez nem magától értetődő és természetes, hanem nagyon sok munka áll mögötte. Erre mondják, hogy ez már nem rendezés és szervezés, hanem színházcsinálás. Az eddigi eredmények biztosan feladják a leckét a leendő igazgatónak, Mészáros Gábornak, ugyanis a felelőssége óriási. Aki azonban ismeri a munkásságát, nem kételkedik rátermettségében. Mészáros Gábor színészként 15 éve erősíti a társulatot, vagyis behatóan ismeri a színházat, és nagy tiszteletnek örvend mind a társulat, mind a közönség körében – fogalmazott a képviselő.
A Szabadkai Gyermekszínház igazgatói tisztségét újabb négy évre Árokszállási Stamenković Márta tölti be. Emellett Predrag Mastilović okleveles közgazdász személyében kinevezték a Kéményseprő Kommunális Közvállalat igazgatóját is.

Nyitókép: A képviselő-testület ülésén 58 képviselő vett részt