2024. április 24., szerda

Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője – FELHÍVÁS

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete 21. alkalommal szervezi meg a vajdasági szintű, a Magyar Nemzeti Tanács által nemzeti jelentőségűvé nyilvánított és a szerbiai Oktatási Minisztérium által elismert rendezvényt. A 2023-as évben a versenykategóriák személyes jelenléttel május 6-án több helyszínen zajlanak, egy versenykategóriában (képzőművészet) pedig előzetesen beküldött pályamunkákkal lehet részt venni.

Előzetesen beküldött pályamunkák:

Képzőművészet

A képzőművészeti kategóriában iskolánként, korcsoportonként 2 diák pályamunkáját várják.

Az 1–4. osztályos diákok 4-es rajzlapra, az 5–8. osztályos diákok 5-ös rajzlapra készítsék el rajzukat. A technika szabadon választható; változatos, újszerű és színes technikák is alkalmazhatók. A rajzok témaköre, címe előre megadott korcsoportonként.

1. korcsoport: 1–2. osztály: Meseerdőben manóházikó, Pillangó.

2. korcsoport: 3–4. osztály: Tündérkert, „Volt egy ember, nagybajúszos. / Mit csinált? Elment a kúthoz…”; (Petőfi Sándor: Arany Lacinak).

3. korcsoport: 5–6. osztály: Csendélet, Délibáb.

4. korcsoport: 7–8. osztály: Szecesszió motívumai, Graffiti – Ne legyen háború!

Az elkészült rajzokat az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének levelezési címére várják: 24000 Szabadka, Sonje Marinkovića 26. Kérik, hogy a rajzokra olvashatón írják rá a tanuló nevét, az osztályt, az iskola nevét, az iskola címét, a felkészítő tanár nevét és elérhetőségét. Az iskolák minden kategóriában korcsoportonként 2 tanuló rajzát küldhetik be. A képzőművészeti alkotások beküldési határideje: március 31. (postabélyegző dátuma)

Személyes jelenlét időpontja: május 6. (szombat)

Versenykategóriák:

Fogalmazás (3–4., 5–6., 7–8. osztály), Versírás (7–8. osztály), Versmondás (1–2., 3–4., 5–6., 7–8. osztály), Versmondás a magyar nyelvet környezetnyelvként beszélők részére (1–2., 3–4., 5–6., 7–8. osztály), Prózamondás (3–4., 5–6., 7–8. osztály; műfaj: bármi, csak (nép)mese nem lehet), Szép beszéd (7–8. osztály), Általános műveltségi teszt (7. osztály), Szólóének (1–2., 3–4., 5–6., 7–8. osztály; műfaj: gyermekdal, szórakoztató dal stb.; időtartam: max. 5 perc; alkalmazható hangszeres kíséret – hangszert nem biztosítanak; csak magyar nyelven énekelhetnek a diákok).

Színjátszás:

Kategóriák: alsósok, felsősök, a magyar nyelvet környezetnyelvként beszélő csapatok, magyar anyanyelvű, de idegen nyelven játszó csapatok. (Csoportlétszám: max. 20 fő, az előadás időtartama: max. 20 perc.)

A benevezést az iskolától mint intézménytől várják.

Az iskolák minden kategóriában korcsoportonként 1 tanulót, illetve 1 színjátszó csapatot nevezhetnek be. Itt hívják fel ismételten a résztvevők figyelmét arra, hogy a színjátszó kategóriában tartsák magukat a létszám- és az időtartam-korlátozáshoz!

A tanulókat az online jelentkezési lap kitöltésével tudják benevezni a versenyre, mely a következő linken érhető el: https://forms.gle/cyu4DyfNzmbrdbwA6

A benevezési határidő: március 31.