2024. április 25., csütörtök

Megnőtt a kereslet a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók iránt

Megnőtt a kereslet a vény nélkül kapható gyógyszerek iránt Szerbiában. A paracetamolt és a brufent keresik legtöbben, nyilatkozta Dragutin Rajevac, a Szerbiai Magángyógyszertárak Szövetségének elnöke.

Az említett gyógyszerekre télen nagyobb a kereslet, de most egy kicsit más a helyzet, ugyanis egész Európában gyógyszerhiány tapasztalható, őszre pedig újabb válságot jósolnak, ami miatt a polgárok felhalmozzák készleteiket, közli az Euronews Serbia.

A paracetamol és a brufen vény nélkül kapható gyógyszerek a fájdalom enyhítésére szolgálnak. Szerbiában a legtöbb polgár „mindenre ezeket használja gyógyírként”. Ami korábban az aszpirin volt, az ma már a paracetamol, mondják a gyógyszerészek.

Nyugat-Európa fejlett országai már most komoly gyógyszerhiánnyal küzdenek. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap szerint a polgároknak nem kell félniük, a szerbiai gyógyszerpiac stabil. Arra kérik a polgárokat, hogy ne szerezzenek be nagy mennyiségű, orvosi recept nélkül kapható gyógyszert.

Rajevac, aki egyébként két belgrádi gyógyszertár társtulajdonosa is, azt állítja, hogy utasította alkalmazottait, hogy ne adjanak el két doboz paracetamolnál többet a betegeknek. Kifejti: számukra az a fontos, hogy a gyógyszertárak ellátottak legyenek, és nem az, hogy a betegek minidg ugyanazzal a válasszal szembesüljenek: nincs.

A szakember szerint Szerbiát egyelőre nem fenyegeti súlyosabb gyógyszerhiány. Mint mondta, az antibiotikumos szirupok hiánya javarészt teljesen megoldódott.

Nyitókép: Illusztráció (Unsplash)