2024. április 25., csütörtök

Tervezik a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését

Több területen is korszerűsít a kishegyesi kommunális közvállalat

A Komunál Közvállalat a téli időszakot olyan munkákra használja ki, amelyekre egyébként kevesebb ideje jutna. Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója arról számolt be, hogy némi nehézség adódott az egyik legfontosabb tevékenységük végzése kapcsán.

– Tekintettel a téli időszakra, a munkánk kicsit kevesebb, viszont vannak olyan munkák, amelyeket csak ilyenkor tudunk elvégezni, vagy ilyenkor a legjobb elvégezni őket. Most kezdődött meg a temetők karbantartása, a bozóttal benőtt részek kitisztítása. Ez a munka elsőként Bácsfeketehegyen indult meg, de a község másik két településén is dolgozunk a temetőkön. Kishegyesen például a kápolna előtti tetőt újrafestjük, szóval mindenhol akad munka. Akárcsak egész évben, úgy ilyenkor is aktuális az egyik legfontosabb tevékenységünk, a szemételszállítás. El kell mondanom, hogy akadtak kisebb-nagyobb nehézségeink, mivel a szemétszállító járművünk szervizbe kényszerült. Emiatt most traktorokkal kell, hogy elszállítsuk a szemetet, ami nagyobb erőfeszítést és több embert igényel részünkről. Megoldjuk ezt a nehézséget, mert a lényeg, hogy mindenhonnan időben elszállítsuk a szemetet. Aktualitásként meg kell még említenem, hogy Kishegyesen a Széchenyi utcában hamarosan megkezdődik a vízvezeték cseréje. Ezen a szakaszon a vízvezeték nagyon elöregedett, és havonta vannak csőtörések, ezért muszáj lesz kicserélni a csöveket ezen a szakaszon. A munkálatokhoz szükséges anyagot a kishegyesi helyi közösségtől kaptuk, így elmondható, hogy ők is támogatják a munkát – mondta el az igazgató.

Ami a közvállalat további terveit illeti, ezeken belül is nagy hangsúlyt kap a vízvezeték-hálózat felújítása. A közvállalat igyekszik saját erejéből megoldani, amit tud, emellett a helyi közösség is a segítségükre van – tudtuk meg Zabostól.

Zabos Tibor

Zabos Tibor

– Terveink között szerepel a befektetett munkamennyiség csökkentése, ugyanis nagyon nagy energiát és pénzt emészt fel a zöld területek karbantartása. Emiatt szükség van korszerűsítésre, amit szeretnénk mihamarabb megejteni. Korszerűsítés alatt egy traktoros mulcsozó beszerzésére gondolok, amit már tavaly is szerettünk volna megvásárolni, de sajnos nem jött össze. Remélem, az idén adottak lesznek hozzá a feltételek, mert ezzel elég sok fizikai munkát ki tudunk váltani, és elkerülhetjük az olyan helyzetet, ami már korábban előfordult. Az időjárási viszonyok miatt nagyon megnőtt több helyen is a fű, és csak késve érkeztünk lekaszálni – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy hosszú távú terveik között szerepel a szemételszállítás korszerűsítése. Ez magában foglalja a szelektív hulladékgyűjtés és a kétkukás rendszer bevezetését. Ehhez a közvállalatnak még sok mindenre szüksége van, viszont terveik között szerepel, és bíznak benne, hogy az elkövetkező időszakban meg tudják valósítani – fogalmazott Zabos.

Nyitókép: Hamarosan a zöld kukák mellett a kékek is megjelenhetnek (Fotó: Lakatos János felvétele)