2024. április 25., csütörtök

Ki az, akin nincs gatya?

Bemutatták Szabadkán Csík Mónika és Janovics Erika legújabb gyermekkönyvét

Csík Mónika költő és Janovics Erika illusztrátor Nincs rajta gatya című új gyermekkönyvét mutatták be csütörtök este a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az esemény társszervezője a kötet kiadója, az Életjel volt. A zenés-verses, vidám hangulatú rendezvény folyamán szó esett az alkotópáros korábbi könyvéről, a Hangyafarsangról is. Csík Mónikával és Janovics Erikával dr. Beke Ottó beszélgetett.

Mivel a Nincs rajta gatya egy gyermekkönyv, megfogalmazódott a kérdés, hogy milyen a jó gyermekkötet:

– Nyilván minden olvasó mást keres egy könyvben, így a gyermekkönyvben is. Sokszor hallani a felnőttektől, hogy egyes könyveket már unják olvasni, a gyerekek viszont nem tudnak betelni velük. Felnőttként sokszor a saját szempontjaink alapján próbálunk könyvet ajánlani, de a gyerekeket nem nagyon lehet átverni. Azokat a könyveket fogják kérni, amikben valamilyen módon megtalálják magukat. Úgy gondolom, hogy akkor jó egy gyermekkönyv, ha megszólítja a gyereket, oly módon, hogy leköti a figyelmét, felkelti az érdeklődését, újból és újból kéri, hogy levegyük a polcról, olvassunk belőle, megkeresi benne a kedvenc rajzait, lényegében kialakul valamilyen kötődése hozzá. Az internetnek hála az olvasók kis videókat vagy fotókat küldenek nekem arról, hogy a gyerekeik, az unokáik, hogyan fogadják egy-egy könyvemet. Nagyon érdekes volt látnom, hogy a Hangyafarsangra a legkisebbek, a gügyögősek is reagálnak – fejtette ki Csík Mónika.

A Nincs rajta gatya verseiben jól ismert és különleges állatok is megjelennek, amelyek egy-egy településen vagy országban élnek:

– Figyeltem rá, hogy a kötetbe ne csak olyan állatok kerüljenek be, amelyeket a saját környezetünkben is láthatunk, mert bízom benne, hogy előkerülnek az okostelefonok és a gyerekek utánanéznek, hogy vajon viccelek, vagy tényleg létezik egy-egy ilyen állat – hallottuk Csík Mónikától, majd pedig szó esett a versekben szereplő állatok és az emberek közti párhuzamról is.

– Amikor a Hangyafarsangról írtam, némiképp az emberi világot próbáltam leképezni a hangyák mikrovilágára. Hasonlóképp a Nincs rajta gatya állatsorolóban is. Habár mindegyik vers egy állatszereplőt nevez meg, felnőttként ezekben a karakterekben ismerőseinkre, családtagjainkra, vagy akár magunkra ismerhetünk – mondta Csík Mónika.

Janovics Erika és Csík Mónika együttműködése régebb óta tart, ez a negyedik közös kötetük. Az alkotópárostól azt is megtudhattuk, hogy legtöbb esetben a vers ihleti meg az illusztrátort, ám előfordul az is, hogy a rajz kicsit eltér a szövegtől, de annyira szellemesre és jól sikerül, hogy Csík Mónika módosít a versen.

Az eseményen szó esett a versek szerkezetéről, a Csík Mónikára jellemző választékos nyelvhasználatról és sok-sok állatról is. Az pedig, hogy melyikükön nincs gatya, kiderül a könyvből.

A rendezvényen fellépett Kónya Sándor énekmondó, valamint a Népkör MMK Fabula Rasa színjátszó csoportjának két tagja is. A könyvbemutató előtt Janovics Erika sokrétű tevékenységét bemutató kiállítását tekinthettük meg, amelyet dr. Káich Katalin nyitott meg.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a gyermekkönyvek és ifjúsági kiadványok kategóriában, a 2022. év Legszebb Könyv díját az Életjel kiadónak ítélte oda Csík Mónika és Janovics Erika Nincs rajta gatya című kötetéért.

Nyitókép: Lukács Melinda