2024. április 25., csütörtök

Fontos a mobilitás

Új gépkocsival gazdagodott a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete hosszú ideig egy elöregedett gépkocsival volt kénytelen ellátni feladatait, többek között az ételszállítást a népkonyhaprogram keretében, ami komoly problémát jelentett számukra. Tavaly az önkormányzat segítségével egy használt mikrobuszt szereztek be, hétfőn pedig egy újabb gépjárművet kaptak, tartományi segítséggel. Az új gépkocsi teher- és személyszállításra is alkalmas – mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– A tartományi Vöröskereszt a felső-ausztriai Vöröskereszttel együttműködve 18 gépkocsit szerzett be azoknak a szervezeteknek, amelyeknek idáig nem volt semmilyen gépjárművük. Ezt az akciót bővítette a tartományi titkárság és az ópázovai önkormányzat, így a kishegyesi Vöröskeresztet is bekapcsolták a programba. Nekünk már volt egy gépjárművünk, de tevékenységünk igen intenzív, széles körben megmozgatjuk az önkénteseket és a humanitárius segítséget a rászoruló lakosok részére. Ezért azon kiváltságosok közé tartozunk, akik a meglévő gépjárművük mellé kaptak még egyet. Konkrétan egy Fiat Fiorino típusú gépkocsiról van szó, amely a pickup kategóriába tartozik. Hosszabbított, magasabb gépjármű, amely alkalmas teher- és személyszállításra – mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy az új kocsit a mindennapi feladatok elvégzésére fogják használni, elsősorban a népkonyhaprogram keretében.

– A népkonyhaprogram állandó tevékenységünk, évi 9 hónapon keresztül. Elsősorban erre a célra fogjuk használni az új gépjárművet, mert a mikrobuszunk nem praktikus a községen belüli szállításra, mivel nagy, és a kis utcákon nagyon használódik. Ezért kímélni fogjuk nagyobb akciók megvalósítására, illetve az utasszállításra helyezzük át a hangsúlyt, az új gépjárművet pedig aktívan bevetjük a népkonyhaprogram megvalósításában. Valójában ez az a gépjármű, amire leginkább szüksége van a szervezetnek, mivel napi szinten szállítunk. Ami a teherszállítást illeti, a népkonyhaprogram mellett gyakran szállítunk élelmiszer- és higiéniai csomagokat, valamint állandó aktivitásunk a használt ruha gyűjtése is. Emellett elkezdjük az elsősegély-oktatást az iskolákban, valamint különböző edukatív és egészségmegőrző programjaink vannak, melyek megvalósítása során fontos a személyszállítás – fogalmazott Fontányi.

A titkár végezetül arról is beszámolt, hogy több aktualitás is van a községi Vöröskereszt életében. Az egészségklub egyre tevékenyebb, az illóolajok jótékony hatásáról tartottak előadást a napokban. Emellett rendszeresek a munkaakciók, amelyekkel a népkonyhaprogram kínálatának minőségén szeretnének javítani. Március 5-én pedig lesz egy önkéntes véradási akció. A véradók kérésére ez most vasárnap lesz, ami újfajta szervezést igényel. A titkár reméli, hogy a hétvégi időpontnak köszönhetően többen részt tudnak venni rajta, és vérükkel akár életet is menthetnek.

Nyitókép: Fontányi Andor a Vöröskereszt új gépkocsijával: Elsősorban a népkonyhaprogram keretében fogják használni az új járművet (Lakatos János felvétele)