2024. április 26., péntek
Szentkúti közkeresztek

SZABADKA KÖZKERESZTJEI (29.)

Szabadka köztéri szobrait, valamint szökőkútjait, csobogóit, emléktábláit és emlékjeleit bemutató sorozatunk után új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri keresztjeit mutatjuk be. Ezek a szakrális emlékművek, amelyeket kőbe vésett szövegekkel láttak el, szintén sokat elárulnak városunk múltjáról, elődeink életéről. Legfőképpen pedig a többfelekezetű Szabadka hitéletének krónikásai ezek a létesítmények. Így érdemes a köztéri keresztek történetével is megismerkedni.
A Palicsi-tó alsó nyúlványánál található szabadkai Könnyező Szűzanya Egyházmegyei Kegyhelyen, vagyis a sándori Szentkúton több közkereszt is áll. A római katolikus hívek itt 1893-ban emeltettek először szakrális objektumot.
Sándort 1786-ban alapították és 1804-ben vált hivatalosan faluvá. A község határában, a Palicsi-tó délkeleti partján feltörő források gyógyító hatása már a XIX. század elején közismert volt az itt legeltető pásztorok és a vizeknél megpihenő vándorok és utazók révén, akik arról számoltak be, hogy megmosakodva és a vízből kortyolva enyhültek bőr-, szem-, torok- és gyomorbántalmaik. A helybeli pravoszláv és katolikus hívek a gyógyulások híreit csodákként értelmezték, és a forrást szent helynek tartották, és idővel a helyet Szentkútként kezdték emlegetni, a szerbek pedig Vodice néven ismerték. 1879-ben aztán elterjedt a hír, hogy egy szerb férfi vak kislánya megmosakodva a vízben visszanyerte szeme világát, majd meglátta a Szűzanyát. A kislány édesapja a jelenés után Sándor helyi világi vezetőitől azt kérte, hogy a csoda helyszínén közkeresztet állíthasson. A falu elöljárói azonban a kérelmet elutasították. A kegyhely első objektuma, egy pravoszláv kápolna, végül 1883 nyarán épült fel, a kápolna elé pedig 1885-ben egy fakeresztet állítottak. Ez a kereszt 1914-ig állt a kegyhelyen, amikor is a helyébe egy új, kőből készült keresztet emeltetett a neves szabadkai ügyvéd, dr. Vladislav Manojlović hitvese, Melania Manojlović.
A szentkúti kegyhelyet természetesen Sándor nemcsak pravoszláv, hanem katolikusok hívei is látogatták. Ők Szentkúton 1893-ban állították fel saját, kőből készült keresztjüket a pravoszláv kápolna közelében. Talapzatának déli oldalán a következő felirat olvasható: „Isten dicsőségére emeltette Sándor község katholikus közönsége. 1893” A helyi plébános azonban azt nem szentelte fel. 1900-ban a kereszt mögött egy kápolna épült fel. A katolikus hívek istentiszteletet viszont csak a pravoszláv kápolnánál hallhattak, ugyanis a római katolikus egyház nem volt hajlandó elismerni a kegyhelyet. Ezt Budanović Ljudevit apostoli kormányzó csak 1926-ban tette meg, így a kereszt és a kápolna felszentelésére is ekkor kerülhetett sor. A kereszt azóta is eredeti helyén áll, amelyet az eltelt évtizedek alatt többször is felújították és átfestették.
2002-ben díszes bejáratot alakítottak ki a kegyhelyhez vezető zentai úti lejáratnál, amelynek lábaihoz két kőkeresztet, egy pravoszláv és egy katolikus kőkeresztet állítottak fel. Az előbbit Svetislav Rajšić, utóbbit pedig Andrija Kopilović sándori plébános költségén emeltették.

A szentkúti katolikus közkeresztet 1893-ban állították fel

A szentkúti katolikus közkeresztet 1893-ban állították fel

Nyitókép: A szentkúti katolikus közkeresztet 1893-ban állították fel