2024. április 25., csütörtök

Hatvanmilliós támogatás nemzeti tanácsoknak

Megbízható anyagi forrást jelent 2023-ban is a tartományi kormány a kisebbségi jogérvényesítésben

Tizenhét vajdasági székhelyű nemzeti tanáccsal kötötte meg hétfőn Újvidéken, a tartományi kormány csarnokában a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi –Nemzeti Közösségi Titkárság az idei évre szóló támogatási szerződéseket.

Az MNT mintegy 24 millió dinárt kap az idén is működési költségeinek fedezésére. A felvételen Szakállas Zsolt és Fremond Árpád a szerződés átvételekor (Ótos András felvétele)

Az MNT mintegy 24 millió dinárt kap az idén is működési költségeinek fedezésére. A felvételen Szakállas Zsolt és Fremond Árpád a szerződés átvételekor (Ótos András felvétele)

Mint a helyszínen elhangzott, e célra 2023-ban is 61,6 millió dinárt különített el az adminisztráció, ami annyit jelent, hogy a tavalyi támogatási összeg nem változott, ezt a keretet osztották szét a tizenhét nemzeti tanács között, illetve utalják majd át az összeget negyedévente egy-egy részletben. Szakállas Zsolt kormányfőhelyettes, a fent említett titkárság vezetője, beszédében és a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, a tartományi kormány nyújtotta támogatás bizonyítéka is annak az elszántságnak, mellyel a vajdasági vezetőség folyamatosan segíti a vajdasági nemzeti közösségek jogainak érvényre juttatását. Hozzátette, erről tanúskodnak azok a pályázatok is, amelyeket év közben ír ki a nemzeti tanácsok számára a tartományi kormány, s melyek ugyancsak azt a célt szolgálják, hogy fejlesszék a nemzeti kisebbségi közösségek jogainak érvényesülését. Szakállas Zsolt hozzáfűzte, a tartományi kormány egyébként számos döntést is úgy hoz meg, hogy azok kapcsán előbb kikéri az érintett nemzeti tanács véleményét is.

Szakállas Zsolt elmondta, számos változás, új körülmény állt elő a tanácsok működésében a tavalyi események következtében. Emlékeztetett, hogy nemzeti tanácsi választásokat tartottak, így új elnöke lett sok kisebbségi testületnek, persze olyan helyzetek is vannak, amelyekben újraválasztották a korábbi vezetőket. Népszámlálás is volt tavaly, ezekben is megvolt a szerepük a kisebbségi önkormányzatiság megtestesítőinek. Ígéretet tett arra, hogy a nemzeti tanácsok a jövőben is partnerként tekinthetnek a kormányra, s számíthatnak a támogatására.

BŐVÜLŐ KERETÖSSZEG?

A kormányfőhelyettes nyilatkozatában közölte, a legnagyobb támogatást a Magyar Nemzeti Tanács kapta, a kritériumrendszer alapján ezt a tanácsot illeti meg a legjelentősebb dotáció. Az odaítélt összegek évek óta nem változtak – húzta alá. Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor át kell gondolni, hogyan lehetne növelni a támogatások összegét. Az év folyamán azon dolgozik majd a kormány, hogy lehetővé tegyen egy növelést a költségvetés módosítása révén – jelentette ki Szakállas. Ez az intézményrendszerek fenntartása, a tanácsok működtetése miatt lényeges – jegyezte meg.

GÖRDÜLÉKENYEBB MUNKAVÉGZÉS

A nemzeti tanácsok működési költségeik fedezésére, az intézmények fenntartására költhetik el a tartománytól kapott támogatási összeget. Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, az MNT számára meglehetősen fontos az, hogy az illetékes tartományi titkárság folyamatosan támogatja működését és a programjait. Tavaly több mint 13 millió dinárt kaptak a működtetésre, s mintegy 11 milliót a programcélok teljesítésére. Fremond kifejtette, hogy az idén egyelőre nem módosultak ezek az összegek, de pozitív, hogy máris vannak olyan jelzések, melyek szerint az év folyamán akár növelhetik is a keretet. Mint mondta, természetesen a tartományi szint mellett az országos szintű támogatásokra is számítanak, még az idén. Tavaly a köztársasági költségvetésből 60 millió dinárt kapott az MNT, most abban bízik, hogy magasabb lehet az országos szintű támogatás, mert a köztársasági költségvetésben van egy bizonyos növekedés a nemzeti tanácsok számára fordított keretösszeg tekintetében. Rendszeresen érkeztek tavaly a támogatások a tartományi kormánytól, ez azért fontos, mert a könnyebb tervezést, a gördülékeny tevékenységet teszi lehetővé – értékelte Fremond Árpád, és megígérte, hogy az MNT a jövőben is felelősségteljesen fogja elkölteni ezeket a támogatási összegeket.

Tizenhét vajdasági székhelyű nemzeti tanács vezetője, tisztségviselője írta alá a szerződést (Ótos András Felvétele)

Tizenhét vajdasági székhelyű nemzeti tanács vezetője, tisztségviselője írta alá a szerződést (Ótos András Felvétele)

A RENDSZERES KIADÁSOKAT FEDEZIK

A tartományi kormány támogatása a Szlovák Nemzeti Tanács egyik legfontosabb pénzelési forrása is – mondta el lapunknak Dušanka Petráková elnök. A köztársasági kormány és a helyi önkormányzatok segítsége mellett természetesen nagyon fontos ez is, hiszen hozzájárul a nemzeti tanács fenntartásához, működtetéséhez, az állandó jellegű, rendszeres kiadások fedezéséhez. A projektumok egy további lehetőséget jelentenek majd az év folyamán – értékelte Petráková, akitől megtudtuk, hogy a szlovák tanács az idén 3,43 millió dináros támogatásban részesült.

Nyitókép: Az MNT mintegy 24 millió dinárt kap az idén is működési költségeinek fedezésére. A felvételen Szakállas Zsolt és Fremond Árpád a szerződés átvételekor (Ótos András felvétele)