2024. április 26., péntek

Szőlőszentelés Szeghegyen

Szent Trifun napját ünnepelték a szeghegyi borászok

Szent Trifun napjához számos, a szőlőszettel kapcsolatos népszokás kapcsolódik a pravoszláv hitvilágban. Egyebek között ezen a napon kezdődik meg a szőlők metszése. A legismertebb szeghegyi borász, Vladimir Roki Balaća családi szőlejében ezen a napon 22. alkalommal szerveztek borásztalálkozót. Az eseményen számos résztvevő volt, elsősorban községbeli borászok, emellett más környékbeli településekről is érkeztek vendégek. A találkozó kapcsán Balaća elmondta lapunknak, hogy az idei esemény is a barátkozásról és a hagyományokról szólt.

– Február 14-én ünnepeljük Szent Trifun napját, ami egyben a szőlészek, borászok és a szerelem napja is. A családi szőlőskertünkben lévő pincénél ezen a napon minden évben szervezünk egy találkozót. Az idén 22. alkalommal tartottuk meg, és ezúttal is számos vendégünk volt. A találkozóra a helyi borászok elhozták saját boraikat, amelyeket alkalom nyílt megkóstolni.

A pap borral locsolja a szőlőtőt, hogy bőségesen teremjen (Lakatos János felvétele)

A pap borral locsolja a szőlőtőt, hogy bőségesen teremjen (Lakatos János felvétele)

A találkozó közvetlen, baráti hangulatú, egy kis étel és ital mellett elbeszélgetünk a szőlőről és a borokról. Jelen volt a helyi pap is, aki szertartásosan megmetszette a szőlőt, és megáldotta, hogy jól teremjen, és elkerüljék a betegségek és a kártevők – mondta el a borász, majd arról is szólt, hogy a pravoszláv kalendárium szerint ezen a napon találkozik a tél és a tavasz, és e szertartást követően kezdődik el a szőlő metszése.

Nyitókép: Idén is nagyszámú vendég vett részt a találkozón (Lakatos János felvétele)