2024. május 8., szerda
CÍMLAPTÖRTÉNET

Zene, tradíció, kiválóság

Beszélgetés az újraalakult, nagy múltú és sikeres Zombori Filharmóniáról

,,A Szabad Líceum Egyesület keretében megalakult a filharmónia, első kamaraestjén, 1900. III. 17-én Csavojátz János /első hegedű/, Vuits Péter /második hegedű/, Krudy Géza /mélyhegedű/ és Paul Kálmán /gordonka/ Jadassohn /Adagio ma non troppo, op.1o/, Mendelssohn Menuette un poco allegretto, op.44/ és Schubert /Allegro moderato Scherzo, op. 125/ műveket játszottak a Városháza dísztermében, valamennyien az 1900 őszén munkáját megkezdő zombori zeneiskola tanárai lettek. Az est színhelye, mint valamennyi líceumi előadásé és hangversenyé, a Városháza díszterme volt.” (Vasagyi Mária: A Zombori Filharmónia története)

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Eddig az idézet a Zombori Filharmónia múltjának meghatározó, kezdeti kamaraestjéről. Mint olvashatjuk, az első eseménynek a zombori Városháza díszterme adott otthont akkor is, éppúgy mint napjainkban, 2022 februárjában. Ekkor, a Zombor Város napja alkalmából rendezett ünnepségen alakult újjá a Filharmónia, és az elmúlt egy év során számos jeles koncertet, zenei programot valósított meg. Jelmondata: zene, tradíció, kiválóság. Ezen értékrend figyelembevételével további, nemzetközi terveik is vannak. A jeles múlt hagyatékáról, az alapítás körülményeiről, a Filharmónia jövőjéről Székely I. István zombori születésű, világhírű zongoraművészt, a Zombori Filharmónia művészeti igazgatóját kérdeztük:

Milyen indíttatásból fogalmazódott meg a Zombori Filharmónia újraalapításának ötlete?

– A Zombori Filharmónia egy nagy múltú zenei egyesület, amelyet 1900-ban alapítottak meg. Annak idején a kor legnagyobb művészeit hívták meg Zomborba, beleértve Aggházy Károlyt, aki Liszt Ferenc egyik legjobb diákja volt, Thomán Istvánt (szintén Liszt-növendék, akire egyébként büszkén mondhatom, hogy zenei felmenőm Szabó Orsolya és Kadosa Pál által). Hubay Jenő, a kor legnagyobb hegedűművésze is fellépett a Filharmónia szervezésében. Sajnos már több mint 30 éve nem volt Filharmóniánk, az utolsó hangversenyt 1991-ben tartották, ezután sajnos az ismert körülmények – és az akkori vezető, Dragoslav Mitrović betegsége – miatt abba is maradt. A kultúrának sajnos nem nagyon kedvező koronavírus-járvány után úgy gondoltam, most itt az alkalom, az igény és a lehetőség a Filharmónia újraalapítására.

Kik a Zombori Filharmónia alapító tagjai?

– Jómagam vagyok a művészeti igazgató, Radišić Milan és Juhász Raffael, mi vagyunk a Filharmónia magja, valamint nagyon büszkék vagyunk Zsiga Pál hegedűművészre, aki a zenekar koncertmestere.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Hogyan és kikből tevődik össze a zenekar?

– A zenekar vegyes: zombori, újvidéki, szabadkai, topolyai zenészek lépnek fel, de ezt még nemzetközibbé szeretnénk tenni. Minél több helyről származnak a zenészek, annál jobban fog szólni a zenekar. A legjobb zenekarokban is vegyes a társaság, akikkel eddig felléptem, mindenhol így van.

Milyen koncepció szerint alakulnak ki a koncertprogramok?

– A hangversenyévadunk nemcsak zenekari koncertekből áll, hanem önálló estekből is. Nem csupán nemzetközileg elismert szólistákat hívunk meg, hanem fontos szerepet kapnak a fiatal zenészek is. Ezenkívül egy nemzetközi szimpóziumot is szervezünk szeptemberben, amely egy multidiszciplináris tudományos zenei összejövetel lesz, a világ minden tájáról várunk zenetudósokat, előadóművészeket. Ez hibrid formátumban lesz, tehát személyesen, illetve online is részt lehet venni a háromnapos eseményen.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Már az első koncertet is nagyon ünnepélyes keretek között, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete által szervezett Zombor város napja alkalmából rendezett ünnepségen szintén ott tartották meg. Hogyan éltétek meg ezeket az első lépéseket, illetve mit jelent számodra az örömteli tény: újraalakulhatott a nagy múltú Zombori Filharmónia?

– Az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség felismerte a Filharmóniában a hagyományt és minőséget, számomra egy iránytű a kulturális térképen, amely egy olyan utat mutat, amelyen nagyszerű dolgok történhetnek. Az, hogy én vehettem kezembe a Filharmónia vezetését, nagy büszkeséggel és felelősségtudattal tölt el. Több nemzetközi zongoraversenyt és fesztivált vezetek Spanyolországban, a szakmámból kifolyólag nagyon sokat utazom a világban, így a Filharmóniát és fő támogatóját: a Vajdasági Magyar Szövetséget és Zombor Város vezetőségét is nemzetközi vizekre tudom vinni, illetve nemzetközi kvalitást hozni a városba. Mivel a szülővárosomról van szó, ezt nagyon büszkén és különleges figyelemmel, szeretettel teszem.

Ezt követően az egész év folyamán sorjáztak a színvonalas koncertek. Mit láthatott a lelkes közönség 2022-ben a Filharmónia előadásában, illetve szervezésében?

– Az év folyamán több hangversenyt is tartottunk: a zombori nyitóhangversenyen Bach, Mozart és Barber művei hangzottak el. Ezután a belgrádi Mina Mendelson hegedűművész és Marija Đukić zongoraművész lépett fel. A zenekarnak volt egy hatalmas sikert arató hangversenye Apatinban. Tartottunk egy Tangó Mánia estet is, ahol Zsiga Pál és jómagam léptünk fel egy már jól bejáródott műsorral. Ezután jött a Bécsi Varázs elnevezésű újévi koncert, amely ezentúl egy zombori különlegesség lesz, minden évben. Mindegyik hangversenyen abszolút teltház volt.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az újévi hangverseny méltó éke volt ennek a sikersorozatnak. Milyen programokat terveztek erre az évre, és milyen anyagi és szellemi erőforrások állnak (majd) rendelkezésetekre mindezek megvalósításához?

– A Bécsi Varázs című újévi hangversennyel tradíciót szeretnénk teremteni: az újévi hangversenyek egy könnyedebb, fülbemászóbb hangzást teremtenek. A jegyek pár nap alatt elkeltek, az összes pótszékkel együtt. Ez is bizonyítja azt, hogy a zombori közönségnek szüksége van a komolyzenei hangversenyekre. A Filharmónia fenntartása pályázati úton valósul meg. A szellemi erőforrás a nagyszerű csapat akivel dolgozom, a nagyszerű zenészek, akiket meg tudunk hívni, de a legfontosabb: a nagyszerű közönség, a mai közönségben még ülnek olyanok, akik a régi Filharmóniát hallgatták, beleértve engem is. De ami a legszebb: Hubay Jenő hegedűművész az 1900-as évek elején Zomborban lépett fel és most, több mint 100 évvel később Zsiga Pál és a zenekar felejthetetlen előadásában elhangzott Hubay Jenő Hullámzó Balaton című gyönyörű műve. Ez a pillanat kötött minket össze a múlttal, ez időutazás volt.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Nyitókép: Ótos András felvétele