2024. április 19., péntek

Az állandó fejlődésben a jövő

Az oromi Hidromatikban egyedülálló termelés zajlik

Az oromi Hidromatik vállalkozásban Pletikoszity Tibor tulajdonos vezetésével olyan egyedülálló termelést folytatnak, melynek sokan a csodájára járnak. Teljesen új, saját fejlesztésű és készítésű gépek is kikerülnek a műhelyből. Azonfelül, hogy családi vállalkozásról van szó, hisz a család feltörekvő ifjú férfi tagja is nemcsak besegít, hanem új ötletekkel is előáll, még helyieknek is munkát ad. Fiuk inkább a mechatronikában, a jövő gépészetében jártas, míg édesapja vállalkozása a régi eljárásokat ötvözi az újakkal, és nemcsak hogy nem zárkózik el az újdonságoktól, hanem azt keresi folyamatosan, hogy a kor kihívásainak megfelelve lépést tartson a mai tendenciákkal, sőt első legyen a piacon. Mivel az ő eszközük 39 településen megtalálható, joggal mondhatjuk, hogy ez sikerült is. De hogy pontosan mivel foglalkoznak, arról hadd meséljen a szakember, a gépészmérnök, vállalkozó oromi Pletikoszity Tibor!

Mivel foglalkoznak a már több évtizedes cégalapításuk óta?

– A Hidromatik hidraulikus egységek gyártására lett kitalálva annak idején. Három fő tevékenységre lehet osztani: az egyik, amiről talán legismertebbek vagyunk, a kiprámpák, azaz billenőplatformok építése mezőgazdasági tárolókhoz. Itt teljes egységekről van szó, tehát előállítjuk a hidraulikus hengereket, a kötő- és irányítórészeket, valamint az energiaellátó részek, vagyis az aggregátor is innen kerül ki. A másik rész, amiben tevékenykedünk, az a hidraulikus hengerek gyártása. Itt is teljesen új hengerek gyártásáról van szó. Valamint egy elég szerteágazó tevékenységet is folytatunk: a hidraulikus hengerek és a hidraulikus egységek javítását. A javítás az egyszerű tömítőrészek cseréjétől a CNC-vel ellátott hidraulikus egységek javításáig terjed.

A cég Oromon található. Mennyire nehéz innen, egy kis faluból piacot építeni?

– Vajdaság teljes területén építettünk már billenő platformokat. Harminckilenc teljes egységet sikerült eddig felállítanunk, melyből kettő Vajdaságon kívülre is került. Túlnyomórészt a környékben dolgoztunk, aminek azért is van nagy jelentősége, mert nem elég egy ilyen billenőplatformot megépíteni, utána a szakszolgálatot is tartani kell mögötte. Amikor a legnagyobb szükség van ránk, a szezonban, amikor a betakarítás dandárja zajlik, akkor jelen kell lennünk a közelben. Ha túl messze volnánk, sokáig tartana a hibaelhárítás. Ez azért is fontos, mert ha épp ott van 30–40 teherautó, illetve traktor pótkocsival, és várja a terményátadást, akkor problémás lenne a várakozás.

Miben rejlik ezeknek a termékeknek az egyedisége?

– Ezek a termékek abban egyediek, hogy egy komplex egységet képeznek, akkora egységekről van szó, amit kevés műhely, kevés hasonló cég tud legyártani. Amellett, hogy nehéz munkadarabokról van szó, mivel teljes rendszerek vannak forgalomban, ezeknek az összeszerelése, irányítása, irányíthatósága részünkről teljesen egyedi, mert automata levegőztetőrendszerrel tudjuk gyártani. Van bizonyos konkurencia, de nem láttunk még a miénkhez hasonló, automata rendszerrel ellátott egységet.

Hány emberre van szükség a munkához, és mennyi ideig tart egy ilyen termék elkészítése?

– Hatan dolgozunk a műhelyben. Ezeknek az előállítása több hetet igénybe vesz. A szerelést ennyi év tapasztalata után már két nap alatt elvégezzük, beépítjük az egységet, de a szerződéskötéstől az első gomb megnyomásáig átlagosan egy hónapnak kell eltelnie.

A hengerek gyártása hogyan zajlik?

 – A hidraulikus hengerek gyártása nálunk úgy történik, hogy a hónolt hengereket és a krómozott rudakat tömbökben vásároljuk, majd a megfelelő hosszúságúra munkáljuk meg őket. A hidraulikus fejeket és dugattyúkat pedig teljes mértékben nálunk dolgozzuk ki. A tömítőelemek világmárkák, és minden egyes egység próbanyomásnak van kitéve!

A műhely lehetőséget ad-e olyan fiataloknak, akik itt tanulnának?

– Az eddigi pályafutásunk során voltak gyakornokaink is itt, ugyanakkor több munkást kezdőként is sikerült alkalmaznunk. Mindannyian helyiek. Most már a gépészethez kapcsolható szakmák közül egyértelműen a mechatronika a legnépszerűbb. Akik ilyen szakon végeznek, olyan tudást szereznek, mellyel dolgozni tudnak a műhelyben.

A gépészetben mi jelenti a megújulást?

– A mai tendencia a robotizáció felé hajlik. A Hidromatik pedig olyan szerencsés helyzetben van, hogy a család egyik tagja igen közel áll a robotizációhoz, és ő nagyon sokat segít, amikor az újításokról van szó. 

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele