2024. április 26., péntek

Fókuszban a szemétgazdálkodás

Ülésezett Kishegyes község képviselő-testülete – Idén megnyitják a hulladék-újrahasznosító udvart

Pénteken tartotta 32. rendes ülését Kishegyes község képviselő-testülete jelenlegi összetételében. Az ülésnek 14 napirendi pontja volt, köztük a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. működési és pénzügyi programjának jóváhagyása, valamint a Komunál Közvállalat tavalyi beszámolójának és idei terveinek jóváhagyása. Az ülés központi témája tehát a szemétgazdálkodás volt, amelynek kapcsán több érdekes információ is kiderült.

Hamarosan beindul az elsődleges hulladékszelektálás – mondta el a médiának Juhász Bálint, a testület elnöke.

– Fontosnak tartom, hogy idejekorán elfogadtuk a Komunál Közvállalat beszámolóját és terveit, valamint mint alapító a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. pénzügyi tervét. A hulladéktároló egy pilotprojekt jellegű, hulladékgazdálkodással foglalkozó cég, amely megfelelő infrastruktúrával és engedélyekkel rendelkezik. Bátorítjuk a közvállalatot, hogy növelje saját bevételeit, mert lehetőség van a gazdasági szektorral való együttműködésre. Az elsődleges hulladékszelektálással mi is szeretnénk hozzájárulni, hogy minél jobb minőségű hulladék kerüljön be, amivel lehet dolgozni, és amiből pluszbevételi forrás valósul meg. Ez a szolgálatatás életminőség és környezetvédelem szempontjából minőségi változást jelent a községbeli lakosok számára. A szervezett szemételszállítás 2016-ban indult meg a község mindhárom településén, és ez fontos mérföldkő volt. Ma már mindenki örül ennek az előrelépésnek a korábbi állapotokhoz képest. Hatalmas lépés lesz az is, ha Csóka példáján keresztül eljutunk az elsődleges szelektálásig – mondta el Juhász, majd arról is szólt, hogy szorgalmazzák a hulladékudvar megnyitását, és arra törekednek, hogy racionalizálják a hulladékszállítás megszervezését. Az elnök fontosnak tartja, hogy minél jobban saját lábra álljon a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft., és minél több újrahasznosított anyag kerüljön ki. Hosszú távon ez a fejlesztés energia előállításához is vezethet – fogalmazott.

Kishegyes község az idén komoly előrelépést fog tenni, ami az elsődleges hulladékszelektálást illeti – számolt be dr. Gligor Gellért, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója.

– A következő időszakban az elsődleges szelekció, az ún. kétkukás rendszer be fog indulni a község területén. A kétkukás rendszer azt takarja, hogy az újrahasznosítható és az elhelyezendő hulladékot szétválasztják. A kék kukába kell elhelyezni azt a hulladékot, aminek még van értéke, amit hasznosítani lehet, a zöld kukába pedig a kommunális, vegyes hulladék kerül. Nem egy bonyolult rendszer, és megfelelően mellékeltünk hozzá nyomtatott kiadványokat is. Ehhez párosítani fogjuk az újrahasznosító udvar megnyitását, ami a község területén található. Itt elsősorban nyitunk a polgárok felé, ugyanis itteni személyigazolvánnyal rendelkező polgárok számára elérhető lesz ez az objektum. Ide a háztartásokban felgyülemlett mindennemű hulladékot be tudjuk fogadni. Akár olyan hulladékokat is fogadni tudunk, amelyek veszélyes komponenseket tartalmaznak – mondta el Gligor, majd arról is szólt, hogy ahol az önkormányzatok igénylik, ott szívesen tartanak környezettudatossági képzéseket. Emellett nyitottak más jellegű együttműködésre is – fogalmazott.