2024. április 25., csütörtök

Útba igazítás a gazdáknak

Magyarkanizsán a falugazdászokhoz lehet segítségért fordulni az e-Agrarral kapcsolatban

Új rendszer, újítások, korszerűsödés, számítógépes vagy telefonos alkalmazásokhoz kell folyamodniuk a mezőgazdaságban tevékenykedőknek is. Az új e-Agrar elnevezésű rendszer számos könnyítést ígér a gazdáknak, de kezdetben biztos, hogy akadnak majd nehézségek is, főleg az idősebb korosztálynak. A mezőgazdasággal foglalkozó embereknek is muszáj lesz a technika vívmányaival élni, ezt követeli meg ez az újítás, mely azonban az életüket hivatott megkönnyíteni. Hogy az útvesztőkbe ne gabalyodjanak bele, Magyarkanizsán a városházán magyarázták el a rendszer jövőbeli használatát. A színültig telt nagyteremben minden korosztály képviseltette magát, ami arra enged következtetni, hogy nem csak az idősebbeknek van szükségük útba igazításra. A falugazdászok közül Skutera Éva kezdte a legalapvetőbb tudnivalók elmondását, majd lapunknak adott nyilatkozatában is kifejtette, hogy mi ez az újdonság, amivel a termelőknek hamarosan meg kell barátkozniuk.

– A mezőgazdasági minisztérium bevezeti az agrárium digitalizációját, az úgynevezett e-Agrar honlapot. Hogy ennek a használatára kellőképpen felkészüljenek a gazdák, most tájékoztatót tartunk. Jelen pillanatban még nem ismerjük az e-Agrar működését, ugyanakkor a belépési módokat el tudjuk mondani a gazdáknak. Minél hamarabb regisztrálniuk kell, és ebben tudunk most segíteni nekik. Kétféle belépési mód lehetséges, attól függően, hogy a gazdának melyik felel meg jobban. Aki kezeli a mobiltelefont, okostelefont, annak egy applikációt kell letöltenie, és azon keresztül tud majd belépni, akinek nincs ilyenje, vagy nem szeretne ezzel bíbelődni, annak a rendőrségen elektronikus aláírást kell igényelnie a chipes igazolványára, így annak a segítségével tudja majd alkalmazni az e-Agrar honlapot. Ezt március közepéig kellene mindenkinek elrendeznie. Felhívom a termelők figyelmét, hogy minden településen, ahol van falugazdász, forduljanak hozzájuk bizalommal, mert készségesen segítünk mindenkinek, aki bármilyen nehézségbe ütközik – hangsúlyozta Skutera Éva.

Egyelőre tehát ezek az első lépések. Ettől az újítástól egyesek tartanak, mások jónak ítélik meg.

A tóthfalui Csikós Árpád biotermelő is a hallgatóság soraiban ült. A fiatal gazda úgy ítéli meg, hogy az átállás a javukra fog válni.

– Szerintem egyszerűbb lesz a munkánk. Mi főleg organikus termeléssel foglalkozunk, ezért kicsit bonyolultabb is volt eddig a dolgunk, most pedig azt reméljük, hogy egyszerűsödik az ügyintézésünk. Nézegettem már az applikációt, de nem töltöttem még le. Hasznos ez a tájékoztató, mert útba igazítást kapunk – mondta a termelő. 

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele