2024. április 25., csütörtök

Harmincöt éves a zentai Rin-Tin-Tin

A szórakozóhely, ahol valóban otthon érezheti magát a vendég

Egy, a múlt század kilencvenes éveinek a közepéről származó gépírásos lista szerint csak Zenta község területén több mint ötven szórakozóhelyen, vendéglőben, kocsmában szolgálták ki a napi munkában megtikkadt lakosokat. Ezek többségére valószínűleg már az idősebbek sem igazán emlékeznek. A listán sajnálatos módon a vendéglátóipari létesítmény elnevezése és elhelyezkedése mellett az nincs feltüntetve, hogy mikor nyitottak meg. Egyike a listán szereplő szórakozóhelyeknek a Rin-Tin-Tin kávézó, amely immár három és fél évtizede fogadja naponta a vendégeit.

Kosiczky András, a hely tulajdonosa elmondta, hogy 35 évvel ezelőtt nagyszüleinek a házát alakította át vendéglátóhellyé. Ez az ötlet egy családi ebéd közben merült fel benne, amikor az ablakon át kinézett a piactéri sokadalomra.

– Lényegében akkor fogalmazódott meg bennem ez az ötlet, hogy valamit kezdeni lehetne ezzel az épülettel, és az első elképzelésem egy komolyabb tejcsárda volt, ahol ki tudtuk volna szolgálni a piaci árusokat és vásárlókat. Akkoriban ételkészítéssel is foglalkoztunk, és merem állítani, hogy mi csináltuk a városban az egyik legjobb hamburgert. A konyhát azonban idővel bezártuk, és kávézóként működtettük tovább a Rin-Tin-Tint – mesélte András.

Amennyiben a zöldségpiac egyik szegletében lévő kávézó falai beszélni tudnának, sok mindenről mesélhetnének. A legtöbb vendég által csak Rininek becézett kávézó amellett, hogy azon ritka helyek közé tartozik, ahol valóban otthon érezheti magát a vendég, számos koncert, képzőművészeti kiállítás, performance, irodalmi találkozó helyszíne volt. A város történetébe pedig azzal is beírta magát, hogy az 1991-es béketiltakozások idején menedéket, melegedőhelyet adott az erőszakkal mozgósított tartalékosoknak és a tiltakozó hozzátartozóiknak. A kicsiny, de annál hangulatosabb kávézó a kétezres évek elején a demokratikus változásokért is síkra szállt, amiért Juhász Attila, Zenta akkori polgármestere köszönőlevélben részesítette őket.

– Az egyik futball-világbajnokságra beszereztem egy akkoriban rendkívül korszerűnek számító, nagy méretű televíziót, hogy a kerthelyiségben követhessük a mérkőzéseket – jegyezte meg Kosiczky, és hozzátette, előfordult, hogy egyszerre százan is nézték náluk a világ legjobb focicsapatainak viadalát. 2000 októberében azután azt a televíziót helyezték ki az azóta megszűnt Zentai Városi Rádió stúdiója előtti térre, hogy az ott tüntető többezres tömeg élőben követhesse végig azt a történelmi pillanatot, amikor Slobodan Milošević lemondott tisztségéről.

András elmesélte, hogy sok civil szervezet is a kávézó falai között alakult meg. Az emeletén egykoron játékterem is volt két biliárdasztallal és egy csocsóval.

A múlt század nyolcvanas éveinek végén más szórakozóhely szinte nem is üzemelt a városban. A jelenleg is működő Bali, illetve a Mojo Club csak a Rini megnyitását követő években tárta ki a kapuit a látogatók előtt.

András szerint akkoriban Zentán is fénykorukat élték a szórakozóhelyek, és leginkább a vendégek sokasága okozott gondot, akik miatt egy-egy este nehéz volt becsukniuk. Abban az időszakban előfordult, hogy nyolc pincér dolgozott a kávézóban.

Azóta persze óriásit változott a világ. A Rin-Tin-Tin is megérezte az utóbbi évek elvándorlási hullámát. A törzsvendégei közül is nagyon sokan útilaput kötöttek a talpukra, és külföldön keresik a kenyerüket, de hazalátogatásaik során közülük sokan betérnek, hogy felelevenítsék emlékeiket, hogy elbeszélgessenek itthon maradt cimboráikkal. A koronavírus-járvány a Rin-Tin-Tin életére is alaposan rányomta a bélyegét.

– Újra kellett gondolnunk a dolgokat, és akkoriban már az is megfordult a fejemben, hogy ha nem tudunk egyről a kettőre jutni, bezárjuk a kávézót – jegyezte meg beszélgetőtársunk, de hozzáfűzte, hogy végül anyagi injekciót adtak a cégnek, így nyitva tudtak maradni.

András elmondta, hogy a kávézó fennállásának 35. évfordulója alkalmából különböző rendezvényekkel tették színesebbé a Rin-Tin-Tin hétköznapjait. Ezek közül a legnépszerűbbnek a csütörtök esti társasjáték-alkalmak bevezetése bizonyult.

– Én is szeretek társasjátékozni, és szerettem volna rábeszélni a barátokat egy bóbicsbajnokság megrendezésére – mesélte nevetve, de egyben meg is jegyezte, hogy a társasjátékosok ehelyett nagyon komoly, személyiséget képző és fejlesztő játékokat is játszanak az estek során.

A minap a kocsmakvízbajnokságot is újraindították a kávézóban, emellett a közelmúltban egy jubileum kapcsán három zenekar is koncertezett náluk, és az idén először a Rin-Tin-Tin dartsligáját is elindították, amelynek fordulóiban 19-en vesznek részt.

– Persze nem csak a játékon van a hangsúly, mivel a versenyzés mellett mindenki jól érzi magát, poénkodnak a versenyzők – magyarázta András, aki kérdésünkre elmondta, hogy természetesen az elkövetkezőkben is rendeznek fellépéseket. Így március 26-ra és május 27-re is terveznek egy-egy koncertestét, aminek minden bizonnyal nagy visszhangja lesz.

Emellett a kocsmaolimpiát is megrendezik, ugyanakkor a tervek között szerepel a Rin-Tin-Tin-triatlon és még sok más jubileumi rendezvény megtartása is.

Nyitókép: Kosiczky Andrásának, a hely tulajdonosának mindig vannak jó ötletei (Fotó: Horváth Zsolt)