2024. április 26., péntek

Méltó lesz és funkcionális

Megkezdődött a zsablyai katolikus templom belső felújítása

A tetőzet lecserélése és a homlokzat felújítása, valamint a festmények restaurálása után – anyaországi támogatással – tegnap megkezdődött a zsablyai katolikus templom belső rekonstrukciója. A folyamatban lévő munkálatokat megtekintette a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége.

A Havas Boldogasszony tiszteletére 1901-ben felszentelt római katolikus templom a Szent Miklós ortodox templommal együtt több mint egy évszázada meghatározza Zsablya központjának arculatát. Az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó képeslapokon is együtt szerepelnek. Csak az út választja el őket. A létesítmények méretei impozánsak. A katolikus templom 43,5 méter hosszú és 16 méter széles.

Új küllemben a katolikus templom (Kecskés István felvétele)

Új küllemben a katolikus templom (Kecskés István felvétele)

A katolikus hívek száma a két világháború között megközelítette a háromezret. 1944/45 fordulóján a magyar és a német lakosságot kollektív bűnössé nyilvánították, sokakat kivégeztek, a többségüket elűzték. Csak néhány katolikus család maradt Zsablyán. Így aztán a hívek nélkül maradt katolikus templom idővel igen rossz állapotba került. A magyar kormánynak köszönhetően az utolsó pillanatban sikerült az épületet megmenteni az utókornak. Előbb a tetőzetet kellett lecserélni, mert részben beomlott. Utána a külső homlokzatot is felújították.

– Azoknak az átcsoportosításoknak köszönhetően, amelyeket a múlt évben kértünk a magyar kormánytól, és amelyeket az jóvá is hagyott, egy bizonyos összeg idekerül majd Zsablyára, hogy folytatódhassanak a munkálatok. Eddig mintegy nyolcvanmillió dinárt költöttünk a projektre. A tetőt teljes egészében rendbehoztuk, továbbá a homlokzatot is befestettük és a templom kívülről tényleg nagyon szép állapotban van. Tehát most lehet folytatni a belső munkálatokat. Az elkövetkezendő időszakban még 180 millió dinárt tervezünk a projektre ráfordítani – nyilatkozott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Kezdődhetnek a belső munkálatok (Kecskés István felvétele)

Kezdődhetnek a belső munkálatok (Kecskés István felvétele)

A padoknak és a különböző elemeknek a rekonstrukciójával kezdődtek meg a munkálatok, majd felújítják a padlózatot és restaurálják a templom belső falait. A munkálatok újvidéki szakemberek irányítása alatt folynak.

– A zsablyai római katolikus templom külső homlokzatát felújítottuk. Most a létesítmény belső rekonstrukciója van soron, mégpedig kettős céllal: liturgikus szükségletekre, de ugyanakkor célunk egy többfunkciós tér létrehozása is. Elvégezzük az állagmegóvási munkálatokat a fali festményeken, új elektromos vezetékeket szerelnek majd fel és korszerűsítik a belső teret – hallottuk Simona Đukanović építész-restaurátortól.

A tervek szerint legkésőbb 2024 folyamán ez a szakrális épület teljes egészében megfelel majd a funkciójának. A templom főhajója misetartásra és közösségi események megtartására is alkalmas lesz, egy kisebb helyiség is lesz, ahol naponta kevesebb hívő előtt lehet majd szentmisét tartani.

– Rendezvények, koncertek tartására is alkalmas lehet majd a főhajó, ezek az események nemcsak ennek a közösségnek, hanem az egész régiónak fontosak lesznek – mondta Fremond Árpád.

A padokat is felújítják (Kecskés István felvétele)

A padokat is felújítják (Kecskés István felvétele)

A magyar kormány, illetve a Teleki László Alapítvány támogatásának köszönhetően – a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával – az idén is folytatódnak a vajdasági templomokon korábban elkezdett felújítási munkálatok.

Nyitókép: Az MNT küldöttsége (Kecskés István felvétele)