2024. április 25., csütörtök

Csökkentek a reálbérek Németországban

Minden korábbinál nagyobb mértékben csökkentek a reálbérek Németországban 2022-ben, a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.

Az előzetes számítások szerint a reálbérek 4,1 százalékkal csökkentek tavaly az egy évvel korábbihoz képest. Ez nem csupán a legnagyobb mértékű visszaesés a rendszeres adatfelvételek kezdete óta, hanem sorban a harmadik a 2020-as 1,1 százalékos, és a 2021-ben regisztrált 0,1 százalékos reálbércsökkenés után.
A nominális bérek ugyan szintén rekordütemben, 3,4 százalékkal növekedtek, de az infláció is új csúcsra, 7,9 százalékra ugrott. A tartósan magas infláció így nem csupán a növekedést „falta fel”, hanem ismét csökkentette a reálbéreket.
A szövetségi kormány egy sor intézkedéssel igyekszik csökkenteni a háztartások és a vállalkozások terheit. Támogatási programjainak összértéke nagyjából 300 milliárd euró. A középpontban az energia áll, mert az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben éppen az energia drágul a leginkább.