2024. április 19., péntek

Hagyományos disznóvágás

A régi falusi disznótorok hangulatát idézték fel Topolyán a gazdakör és a termelők egyesülete szervezésében

Több mint tíz éve már minden évben megszervezik a hagyományőrző disznóvágást Topolyán. Szombaton kora reggel a vásártéri otthon épülete előtt Siska Béla és Tóth József főböllérek és segédeik a hagyományos módon vágták le és bontották fel a hízót, majd a délelőtt folyamán a vendégsereg szeme láttára dolgozták fel a húst. A topolyai Mezőgazdasági Iskola hentes, pék és élelmiszeripari technikusi szakának diákjai is besegítettek mind a feldolgozásba, mind a finom falatok elkészítésébe, felszolgálásába. A konyhában az asszonyok, diáklányok serénykedtek, mindenkinek jutott a finom falatokból. Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke rámutatott, hogy az agráriumban tevékenykedők érdekvédelme mellett a civil szervezet célkitűzései között szerepel a hagyományőrzés is. Minden alkalommal több olyan fiatallal lehet találkozni az ilyen hagyományőrző rendezvényeken, akik itt látnak először hagyományos disznótort. A szalmával és fapörkölővel történő perzselést is bemutatták.

Mindenkinek jutott a finom falatokból

Mindenkinek jutott a finom falatokból

Ínycsiklandó, magyaros ízvilágot felelevenítő reggelivel vendégelték meg a látogatókat. Reggelire sült vért, sült májat és sült tokaszalonnát kínáltak. Az asszonyok forralt bort, teát, pálinkát kínáltak a vendégeknek. Valójában három hízósertést dolgoztak fel, hiszen este disznótoros bálra is várták az érdeklődőket. Vacsorára is hagyományos menüt kínáltak, melynek része volt a sült hurka és kolbász, valamint a kolbászhúsból készült töltött káposzta, azaz a szárma. Siska Béla és Tóth József böllérek vezetésével a mezőgazdasági középiskola tanulói is segítettek a sertések feldolgozásában. A sertést régi paraszti módszer szerint orjára szedték.

Tóth József elmondta, hogy Topolyán valójában még elég sokan vágnak most is disznót, de a hagyományos feldolgozási mód már nem igazán dívik. A legtöbb esetben nem készül hurka, abált szalonna, disznósajt és más, hagyományosnak tekinthető termék. Legtöbbször csak szétszedik a sertést, és a hűtőládában tárolják. Hozzátette, hogy nagyon kevés ma már a klasszikus értelemben vett böllér, aki hagyományos módon tudja a sertést feldolgozni. Egykor ugyanis a disznónak minden részét felhasználták, még a szőrét is, amiből kefe készült.

Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere is jelen volt a rendezvényen. Elmondta, hogy az önkormányzat is támogatta a megszervezését. Minden évben nagyon nagy számban látogatják a rendezvényt, nemcsak a topolyaiak, hanem a környékbeli lakosok is, így volt ez a hétvégi farsangi egész napos eseményen a topolyai vásártéri otthonban.

Nyitókép: Siska Béla és Tóth József főböllérek és segédeik a hagyományos módon vágták le és bontották fel a hízót, majd a délelőtt folyamán a vendégsereg szeme láttára dolgozták fel a húst