2024. április 25., csütörtök

Hol dohányoznak legtöbbet a világon? A térkép megmutatja!

A World Population Review weboldalon közölt térkép azt mutatja be, hogy a világ országaiban milyen a dohányzó lakosok aránya. A legnagyobb ez az arány Ázsia délkeleti részén, valamint a Balkánon. Szerbia a világ 10 olyan országa között szerepel, ahol kifejezetten nagy a cigarettázók száma, és a hatodik helyet foglalja el, mivel az adatok alapján a lakosság 40,6 százaléka dohányzik.

A nyugati államok, és Dél- illetve Észak-Amerika számít a leginkább dohányfüst mentesnek, de ez nem mindig érvényes, mivel pl. Chile az egyik olyan ország a világon, ahol a legtöbben cigarettáznak.

Általánosságban elmondható, hogy egészségügyi megfontolások miatt a világ országai igyekeznek csökkenteni a dohányzók számát. Nagy-Britanniában így 2000 óta 38-ról 19,2 százalékra esett ez az arány. Nauru szigetállam polgárai cigarettáznak a legtöbben, 52,1 százalékos arányban. Mellette az első tíz állam közé sorolták még a következő országokat: Kiribati, Tuvalu, Mianmar, Chile, Libanon, Szerbia, Banglades, Görögország, és Bulgária – közli a 021 hírportál.