2024. április 26., péntek

Vučić: Nem ez a legjobb pillanat az újabb választásokra

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a Pink televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, újabb rendkívüli választások megtartása nem volna jó döntés jelen pillanatban.

– Elnökként feladatom, hogy még egy ideig gondot viseljek az ország ügyeiről, azt viszont soha nem állítottam, hogy újra miniszterelnök szeretnék lenni – mondta Vučić.

Aleksandar Vučić a koszovóval kapcsolatos parlamenti vita kapcsán azt nyilatkozta, biztos benne, hogy az ülésen történt incidenseket előre megtervezték, írja a 021.rs hírportál. Hozzátette, már 15 órára tüntetéseket szerveztek, a tervek szerint pedig betörtek volna a parlamentbe.
– Szünet esetén az ülés nem folytatódott volna, de nem számítottak arra, hogy valaki ilyen nyugodt lesz, mindent elvisel és tovább beszél – mondta az államfő.
Megerősítette azt a hírt is, miszerint egyeztetett Ivica Dačićtyal, a Szerbiai Szocialista Párt vezetőjével. Úgy fogalmazott, a történtek jelentősen rontottak a két párt kapcsolatán, utalva ezzel a Szerbiai Szocialista Párt állásfoglalására a parlamenti vita során.

Csalódottságát fejezte ki amiatt is, hogy nem volt egységre törekvés a parlamentben, és ez nem a politikai nézeteltérésekből fakadt, hanem az ellenzéknek azon egyetlen céljából, hogy meggyengítsék a Szerb Haladó Pártot vezetői pozíciójában.

Korábban Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke a Tanjugnak nyilatkozva elmondta, egyeztetett Aleksandar Vučić államfővel, a Szerb Haladó Párt elnökével, írja a Vajdasági RTV.
„Ahogy korábban is mondtam, a Szerbiai Szocialista Párt, illetve én személyesen, teljes mértékben támogatja Aleksandar Vučićot, mert olyan politikát folytat, amely létfontosságú Szerbia állami érdekei, valamint az ország jövője szempontjából" – fogalmazott Dačić.

A politikus elmondása szerint szerdán folytatják tárgyalásukat.

„Büszkék vagyunk az együttműködésünk 11 éve alatt elért eredményekre" – mondta Dačić.

A napokban olyan információk láttak napvilágot, miszerint már szeptemberben rendkívüli választásokat tarthatnak Szerbiában. 

Nyitókép: Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)