2024. április 24., szerda

Energiabiztonság stratégiai partnerségben

Szijjártó: Az azeri kitermelésből származó földgáz újabb vezetékek kiépítését követeli meg

A földgáz tranzitja Szerbián keresztül Magyarországra zökkenőmentesen zajlik és ez így is marad, eközben pedig a fűtési idényre való felkészülés számára továbbra is kulcsfontosságú a gáztárolás a magyarországi tározókban, hangsúlyozta Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter miután kedden fogadta Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminisztert. A találkozó utáni sajtótájékoztatón megállapították, hogy az Ukrajnában dúló háború és a szankciók okozta kihívásokkal stratégiai partnerségben együttműködve tudnak könnyebben szembenézni. Vagyis az elkövetkező időszakban az energiaellátás terén tervezett beruházás során is szoros közös lépés várható.

Szijjártó Péter kiemelte, Szerbia Magyarország megbízható és korrekt partnere volt a földgáztranzit tekintetében, és Magyarország ennek köszönhetően tavaly 4,8 milliárd köbméter földgázt importált a Szerbián áthaladó Török Áramlaton keresztül, és 300 millió köbméter gázt tárolt Szerbia számára. Mint mondta, a következő fűtési idényben is készen áll, amennyiben Szerbia igényt tart rá, 500 millió köbméter gáznak a tárolására.

A hosszú távú földgázellátás biztonsága szempontjából a diverzifikáció, illetve az újabb források bevonása rendkívül fontos, és ebben az Azerbajdzsánból történő megnövekedett földgázszállítás lehetősége nagy szerepet játszik – közölte Szijjártó. A kétszeresére növekedő azeri kitermelésből származó földgáz azonban komoly infrastrukturális fejlesztéseket követel meg, vagyis újabb vezetékek és interkonnektorok kiépítésére van szükség a közeljövőben.

Szijjártó Péter örömmel konstatálta, hogy Szerbia és Bulgária között az idén megépül egy új interkonnektor. Rámutatott, Magyarország és Azerbajdzsán között előrehaladott tárgyalások zajlanak egy hosszú távú gázvásárlási megállapodás megkötéséről. Ennek a földgáznak a Magyarországra történő eljuttatását két útvonalon képzelik el: Törökországból Bulgárián át egyrészt Románián, illetve Szerbián keresztül Magyarországra. Vagyis a szerb–bolgár interkonnektorral egy új földgázvásárlási és szállítási irányvonal nyílik meg Magyarország számára.

A magyar külügyminiszter bejelentette, menetrend szerint halad az a munka, amelynek köszönhetően 2028-ra a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitása megduplázódik. Ez pedig hozzájárul majd mindkét ország áramellátásának a biztonságához, különös tekintettel arra, hogy a 2030-as évek elején a tervek szerint a két új paksi atomerőművi blokk üzembehelyzése is megtörténik.

Đedović bejelentette, a tervek szerint őszre elkészül a Szerbia és Bulgária közti interkonnektor, amivel Szerbia a déli gázfolyosó részévé válik, amelyen keresztül a Kaszpi-tenger térségéből származó gáz eljut majd a szomszédos országokhoz, valamint a többi uniós országba.

Đedović kiemelte azt is, egy olyan projektum tervezése zajlik, amely Szerbiát és Magyarországot kőolajvezetékkel is összeköti majd, továbbá egy Pannon-folyosó kiépítésében is gondolkodnak, amely az áramellátás terén jelent majd szorosabb együttműködést.

Szijjártót fogadta Tomislav Momirović kül- és belkereskedelmi miniszter is. Megállapították, hogy a két ország kis- és középvállalkozási együttműködésének köszönhetően az országközi kereskedelmi forgalom évről évre nő, és elérte a 3,65 milliárd eurót. Momirović bejelentette, Szijjártóval közösen elnökölnek majd a szerb–magyar gazdasági vegyes bizottság élén. Mint mondta, azon dolgoznak majd, hogy a két ország áruforgalma meghaladja a 4 milliárd eurót.

Nyitókép: Szijjártó Péter és Dubravka Đedović a keddi együttes sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)