2024. április 25., csütörtök

Királyhalmi meggy a nyertes

A bácskossuthfalvi 9. pálinkaverseny 950 benevezett mintáját bárki megkóstolhatta

A királyhalmi Kovács Róbert meggypálinkája győzedelmeskedett a Rizling Gyümölcsészek és Szőlészek idei, IX. alkalommal megszervezett bácskossuthfalvi Pálinkaversenyén. A rendezvény második helyezett italát a padéi Szabácsi Eduárd készítette szőlőből, a harmadik díjjal járó serleget pedig a golubinci Bejlić Saša vehette át birspárlatáért.

Több kategóriában is hirdettek győztest és különdíjast, továbbá átnyújtották az értékes ajándékokat. Az Echo Gyermek és Ifjúsági központban hétvégén megszervezett, tömeges eredményhirdetésen, díjátadón és a vele egy időben megrendezett Gasztrofesztivál megnyitóján Tímár Gabriella és Fábrik Attila fő szervezők üdvözölték a jelenlevőket. Fábrik Attila köszönetet mondott az önkénteseknek, hogy segítettek a rendezvényt gördülékennyé tenni, hiszen minden eddiginél több, 950 pálinkaminta érkezett a felhívásra.

Juhász Bálint megnyitja a bácskossuthfalvi IX. Pálinkafesztivált (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Juhász Bálint megnyitja a bácskossuthfalvi IX. Pálinkafesztivált (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Erről egy héttel korábban Muth József elnökletével döntött a 28 kül- és belföldi pálinkabíró, 250 aranyérmet ítéltek oda a szakértők, több mint 300 ezüst, és 200-tól több bronz minősítés született. A bácskossuthfalvi rendezvényt Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség Intéző Bizottságának az elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője nyitotta meg, méltatta a verseny fontosságát, a vajdasági emberek pálinka iránti tiszteletét és szakértelmét. Annál is inkább, mert a pálinka minták Vajdaság egész területéről érkeztek a faluba, de Dél-Szerbiából, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Bosznia, Macedónia vidékeiről, és persze Magyarország több településéről is neveztek a gyümölcsészek. A már klasszikusnak számító gyümölcspárlatok mellett az ínyencek több brandy- és vinyakfélét, de naspolyából, homoktövisből, rózsakőből, vagy ananász–mangóból készült italt is kóstolhattak. A IX. Pálinkafesztivál megrendezését Topolya község mellett, Bácskossuthfalva helyi közössége, illetve több helyi és községbeli magánvállalat támogatta anyagilag. A rendezvényen jelen volt egyebek mellett Szatmári Adrián községi elnök munkatársaival, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese és Papp László Bácskossuthfalva tanácselnöke.

Nyitókép: Kazinczy Paszterkó Diana felvétele