2024. április 26., péntek

Erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát

Hétfő hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és a vele határos Szíriát, majd a késő délelőtti órákban egy újabb, ugyancsak erős hullám érte el a térséget.

Az első hírek arról szóltak, hogy a katasztrófának 284 áldozata és 2323 sérültje lehet, ezt Fuat Oktay török alelnök közölte az ankarai sajtótájékoztatóján. A halottak és a sérültek száma folyamatosan nő. Dél körül a halálos áldozatok számát már 1500-ra becsülték, és „ezrekre" a sérültekét. Török állami tisztségviselők becslése szerint több mint 1700 épület vált rommá.

Beta/AP Photo/Ghaith Alsayed

Beta/AP Photo/Ghaith Alsayed

Törökország szerbiai nagykövete szerint arról nincs információ, hogy az áldozatok és sérültek között lennének szerb állampolgárok.

A katasztrófa által különösen érintett Aleppóban az összedőlt épületek romjai alatt emberek várják a kimentésüket, és sebesültek nagyobb csoportjai tartanak a kórházakba. A fővárosban, Damaszkuszban és a libanoni fővárosban, Bejrútban és Tripoliban az emberek az utcára siettek és beültek autójukba, hogy elmenekülhessenek, ha összedőlnének az épületek – írja az MTI.

Nyitókép: Beta/ Depo Photos via AP