2024. április 18., csütörtök

Kutyasuli Zentán

Kölyökkorban érdemes elkezdeni foglalkozni kedvencünkkel

Március elején indul Zentán a Dog Heart kutyaiskola következő csoportja. A házi kedvencek kiképzéséről és a kutyasuliról beszélgettünk Pető Beátával, az iskola alapítójával. A kutyakiképző elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt alapította a kutyaiskolát, amikor rehabilitációs kutyakiképzőnek tanult. – Azóta évente két-három csoportot indítok, attól függően, hogy mekkora iránta az érdeklődés. A kiképzés idejét nem lehet előre behatárolni, nagyon sok tényező szerepet játszik, minden kutya más, és másképp lehet őket motiválni. Sokan egy-két hónap után abbahagyják, mert a gazdák úgy érzik, hogy ennyi elég, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem így van. Sokan évek óta járnak hozzám, mert jó kikapcsolódás a kutyának és a gazdának is. A csoportok létszáma mindig a jelentkezők számától függ, de 15–20 fővel még nyugodtan lehet dolgozni, néhányan úgyis lemorzsolódnak időközben. Mindig elméleti órával kezdődik az oktatás, ami a gazdáknak szól, ugyanakkor a kutyák is jelen vannak. A későbbiekben heti egy alkalommal találkozunk egy–másfél órára. Csak olyan kutyákkal lehet jönni a kiképzésre, amelyeknek van csipjük, és be vannak oltva. Fontos kiemelni, hogy itt dolgozni kell a kutyákkal, munka folyik, nem csak a kikapcsolódásról szól. Előfordul, hogy betegség vagy egyéb okok miatt nem tudnak eljönni néhányan, nekik pótórát szoktam tartani, hogy ne maradjanak le a többiektől – fogalmazott a kutyakiképző.
Pető Beáta hozzátette, hogy a kutyáknak az alapszocializációt, illetve az alapengedelmességet tanítják meg, ugyanakkor a külön kéréseknek is eleget tesznek.
– Előfordul, hogy a gazda szeretné, ha a kutyája megtanulna különböző trükköket, például pacsit adni, vagy visszahozni a labdát. Emellett sokan kiállításokra is viszik a kedvenceiket, arra is felkészítjük őket. Egyedül csak az őrző-védő kiképzéssel nem foglalkozom. A környékben jelenleg nincs másik kutyaiskola, ezért más településekről is jönnek az érdeklődők. Amennyiben lesz elég jelentkező, akkor Magyarkanizsán is tartok majd kutyasulit. Egy óra kiképzés ára általában egy iskolai különóra árának felel meg. A gyakorlati képzésen tanítjuk a kutyákat, és minden esetben a gazda foglalkozik velük. Olyat nem vállalok, hogy elhozom a kutyát, betanítom és visszaadom. A kutya úgy is megtanulná, amit kell, de nem a gazdájára fog hallgatni, hanem rám, és az úgy nem jó. Nagyon fontos a személyes kapcsolat a kutya és a gazdája között. Meg kell tanulni a velük való kommunikációt, mert nem egy nyelvet beszélünk. A kutya testbeszéddel kommunikál, mi pedig beszélünk. Ők nem értik a szavakat, inkább a testbeszédet és a jeleket követik. Ha azt mondjuk neki, hogy ül!, akkor nem a szóra fog leülni, hanem a megfelelő jelre. Például felemeljük a mutatóujjunkat, vagy biccentünk egyet. Rá kell jönni, hogy mire reagál az állat – mondta Pető Beáta.
A kutyakiképző kiemelte, hogy a képzés során változtatni kell a helyszíneket, hogy a kutyák ne szokjanak hozzá egyhez.
– Ha mindig ugyanott tartjuk a foglalkozásokat, akkor az állat csak ott fog engedelmeskedni és viselkedni, aztán egy másik helyen ismét nem fogad majd szót. Érdemes a kutyákkal már egészen fiatal korukban elkezdeni foglalkozni, a kölykök agyát ugyanúgy lehet terhelni, mint a felnőttekét. Sokan ott hibáznak, hogy hagyják otthon játszani őket bezárva, és nem viszik ki őket a való életbe. Fontos, hogy amint lehet, szocializálódjanak, ismerkedjenek más állatokkal és emberekkel, hogy időben megszokják a környezetet, hogy aztán ne féljenek mindentől idősebb korukban. Mindenki szófogadó és jól nevelt kutyát szeretne, de nem tudják, mennyi munkával jár ez. Az idősebb állatokat is lehet még formálni, de ugyanúgy, mint az embernél, nekik is megvannak már a saját berögződéseik. A fiatalabbakkal mindig könnyebb dolgozni, így sok problémát megelőzhetünk, például nem szoknak rá a póráz húzására. Mi a kiképzésen semmit sem erőszakolunk rá a kutyákra, pozitív megerősítéses, jutalomfalatos módszerrel dolgozunk – mesélte Pető Beáta.
Akik szeretnék a kutyájukat nevelni és fejleszteni, forduljanak bizalommal a Dog Heart kutyaiskolához. 

Nyitókép: Pető Beáta és kedvence, Panna