2024. április 25., csütörtök

Tizennyolc éve végeztek a horgosi Szalma családdal

Az elkövetők és a galád tett megrendelője ismeretlen maradt

Immár 18. éve, hogy Horgoson ismeretlen elkövetők, minden bizonnyal bérgyilkosok szó szerint legyilkolták, kiirtották a hattagú Szalma családot. Lapunk minden év elején megemlékezik a szörnyű bűncselekmény évfordulójáról. Sajnos továbbra is minden évben csak arról számolhatunk be olvasóinknak, hogy még mindig nincsenek rács mögött a Szalma család gyilkosai. A kegyetlen mészárlás elkövetőinek a kilétét továbbra is homály fedi. Csaknem két évtized sem volt elegendő arra, hogy a bűnüldöző szervek a nyomára jussanak a tetteseknek.

Horgoson 2005. január 24-én brutális kegyetlenséggel likvidálták a hattagú Szalma családot. A szülőket, a nagyszülőket és a két kiskorú gyereket az éj leple alatt gyilkolták meg. Sajnos még az sem teljesen nyilvánvaló, hogy melyik napon követték el a szörnyű bűncselekményt, mivel a szomszédoknak, rokonoknak csak egy hét elteltével tűnt fel, hogy valami nincs rendben a Szalma család háza táján, mivel senki sem mutatkozott közülük a faluban, a gyerekek pedig nem mentek iskolába.

Nyolc nap elmúlt, mire a két egymás mellé épült horgosi családi házban február 1-jén megtalálták a hat áldozat vérbe fagyott holttestét. A gyilkosok először a nagyszülőkkel végeztek a régi házban, az éj leple alatt csendben hatoltak be, és késsel ölték meg a 65 éves Szalma Józsefet és 59 éves nejét. Az újonnan épült házban lakott a 40 éves Nándor és 34 éves felesége, Nelli, valamint a két gyerekük, a 8 éves Bettina és a 12 éves Dávid. A kegyetlen gyilkosok nem kímélték a gyerekeket sem. Feltehetően hangtompítós fegyverrel végeztek velük. A szomszédok semmit sem hallottak, semmi rendellenességet nem vettek észre Szalmáék háza táján. Senki semmilyen gyanús mozgást vagy hangot nem hallott a Szalma család háza tájáról.

A szörnyű gyilkosság ügyében a nyomozást kezdetektől fogva a szervezett bűnözés elleni ügyészség és a szabadkai ügyészség vezette. Sajnos kevés a remény, hogy megoldódik a példátlan, hat áldozattal járó gyilkosság rejtélye. A rendőrség időről időre adott ki közleményt, miszerint nincs lezárt gyilkossági ügy, a nyomozás tovább folyik. Eredményt azonban nem tudtak felmutatni. A magyarországi bulvársajtó évekig arról cikkezett, hogy Szalma Nándort esetleg egy milliomos Csongrád megyei üzletember ölethette meg, akinek Nándor sok pénzzel maradt adósa.

Szalma Nándor üzletember volt, almával kereskedett, de neki is nagy almaültetvénye volt. Egyesek tudni vélték, hogy Magyarországon gyanús ügyletekbe, alkohol- és cigarettacsempészetbe keveredett. Állítólag nagy vagyon maradt az áldozat után, Horgoson a ház és a gyümölcsös mellett hűtőház és több befejezetlen épület, sőt volt két háza Szegeden is.

Nyitókép: A két családi házban találtak rá az áldozatokra