2024. április 27., szombat

Nyugodtan fásítsunk!

Ne várjuk meg, hogy a növényeknél beinduljon a vegetáció, tanácsolja a verbászi szakember

A verbászi Állathigiénia és Mezőgazdasági Ügynökség keretében 2012 óta működik a kertészeti és fásítási munkaegység, az itt dolgozó szakemberek pedig a fásítás, a virág- és cserjeültetés témakörben a polgárok rendelkezésére állnak.

Tekintettel arra, hogy a tél közepén járunk, az időjárás kedvez a fiatal facsemeték ültetésének, a vállalatban elmondták, aki csak teheti, most ültessen cserjét és facsemetét.

Andrej Tamaš szőlész-borász mérnök, a vállalat fásítással és kertészettel megbízott részlegének dolgozója elmondta, örökzöld és lombhullató facsemetéik is vannak:

− A jelenleg több dísznövény és -cserje, továbbá gyümölcsfahajtás van a kínálatban. A dísznövények közül maradt valamennyi tűlevelű és örökzöld hajtás, ugyanakkor bő a kínálat többfajta lombhullató facsemetéből. A gyümölcsfák közül jelenleg almafa-, körtefa-, birsalmafa-, meggyfa-, cseresznyefa- és szilvafahajtások kaphatók. Nagyon fontos, hogy ha lehetséges, az ültetést a növények nyugalmi fázisában, pontosabban novembertől március elejéig végezzük, így elkerülhető a stresszhatás, az időjárás melegedésével pedig a gyökér is gyorsabban „megkapaszkodik” – magyarázta a szakember.

Felhívta a figyelmet, hogy ültetéskor ügyeljünk a kiásott lyuk méretére és mélységére. Szerinte a legtöbb esetben a fiatal hajtás azért szárad el, mert vagy túl későn ültették el, vagy nem locsolták kellőképpen.

A kérdésre, hogy mit tehetünk a fiatal facsemeték védelme érdekében, a vállalat mérnöke elmondta, az utóbbi években nincsenek kemény fagyok, viszont fennáll annak a veszélye, hogy a fák a szokásosnál korábban rügyeznek. Ez ellen sajnos nem tudunk védekezni, és amennyiben az időjárás továbbra is a szokásosnál enyhébb lesz, félő, hogy elkezdődik a vegetáció. Szerinte egyelőre nincs ok aggodalomra.

Nyitókép: Örökzöld, tűlevelű és lombhullató facsemeték is kaphatók a verbászi ügynökség munkaegységében (Fotó: Paraczky László/archív)