2024. április 19., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

A Blancók lőtávolban maradtak

Féltávhoz érkezett a spanyol bajnokság, miután a Real Madrid bepótolta a Valencia elleni, Király-kupa miatt elhalasztott mérkőzését. A Blancók az első perctől nagy elánnal játszottak, és csak idő kérdése volt, hogy mikor törik meg a Denevérek ellenállását, amelyet elsősorban a vendégek kiváló kapusa, Mamardashvili képviselt, a fiatal grúz portás több bravúrt is bemutatott. Az 52. percben azonban már tehetetlen volt, amikor a jobb oldalon Benzema passzolt Asensióhoz, aki kicsit igazított a labdán, és jó húsz méterről tökéletesen helyezett bombát küldött a kapu bal oldalába. Felocsúdni sem volt ideje a Valenciának, máris nagyobb bajba kerültek, amikor Vinícius Júnior indult el a bal szélen a félpályától Benzema kiugratásával, a virtuóz brazil hosszút tolt a labdán, lefutotta védőit, majd a tizenhatosba robogva finom mozdulattal gurított Mamardashvili mellett a jobb alsóba (54.). A hátralévő időben Gabriel Paulista kiállíttatta magát a vendégektől (72.), de a Királyi Gárda Mamardashvili újabb parádéinak köszönhetően nem tudta fölényesebbé tenni diadalát. A bajnokság felénél a Barcelonának 5 pontos előnye van a madridiakkal szemben.

Az olasz kupában vigasztalódhat a Juventus a nem régi botránya és a masszív, 15 pontos bajnoki levonása után. Az Öreg Hölgy Bremer góljával (44.) legyőzte a Laziót, és bejutott az elődöntőbe, így megőrizte magának a reményt, hogy ebben a versengésben harcolja ki az európai szereplést a következő szezonra, tekintve, hogy a bajnokságban a levonás miatt távol került ettől.

Olasz kupa, negyeddöntő: Juventus–Lazio 1:0. Spanyol bajnokság, pótlás a 17. fordulóból: Real Madrid–Valencia 2:0. Az élcsoport (19 forduló után): Barcelona 50, Real Madrid 45, Real Sociedad 39 pont stb.

Vinícius Júnior higgadtan fejezte be a félpályás elfutását (Fotó: Beta/AP)

Vinícius Júnior higgadtan fejezte be a félpályás elfutását (Fotó: Beta/AP)

Varane lemondta a válogatottságot

Raphaël Varane, a Manchester United világbajnok hátvédje csütörtökön lemondta a további szereplést a francia válogatottban. „Hosszú hónapok óta gondolkoztam ezen, és úgy érzem, most jött el a megfelelő időpont arra, hogy visszavonuljak a válogatottfutballtól” – mondta a 29 éves játékos. Varane 2013-ban mutatkozott be, és összesen 93-szor szerepelt a nemzeti csapatban, mellyel 2018-ban világbajnokságot nyert, a tavalyi katari vb-n pedig a fináléig menetelt a francia együttes.

Ellopták Zoff kesztyűit

Ismeretlen tettesek ellopták azt a pár futballkesztyűt, amelyet az olasz válogatott kapusaként Dino Zoff viselt az 1982-es világbajnokság döntőjében. A La Gazzetta dello Sport című olasz lap tudósítása szerint a relikviát az Azzurri, a nemzeti csapat történetének 100 évét felölelő római ünnepi tárlatról vitték el, amelyen több mint félezer tárgyat állítottak ki, de csak a Zoff-ereklyéket tulajdonították el a tolvajok. A kesztyűket kifejezetten a spanyolországi világbajnokságra tervezték, szürkére és feketére színezték, élénkpiros tenyérrésszel. Zoff ezt használta a fináléban, amelyet az olasz válogatott 3:1-re nyert meg az NSZK alakulatával szemben. Csapatkapitányként védett a meccsen, és 40 évesen a nemzeti együttes színeiben ez volt az utolsó nagy tornája, amelyen a legjobb kapusnak választották meg.

Költekeznek az angolok

Januárban, a téli átigazolási szezonban rekordot jelentő 815 millió fontot, azaz egymilliárd euró feletti összeget költöttek el az angol élvonalbeli klubok. A Deloitte könyvvizsgáló cég elemzése alapján ennek a 37 százalékát a Chelsea fizette ki, a londoni klub többek között az utolsó nap brit rekordot jelentő 106,8 millió fontért vásárolta meg az argentin világbajnok Enzo Fernándezt a Benficától, valamint korábban 89 millió fontot költött el az ukrán Mihajlo Mudrikra. Érdekesség, hogy a Chelsea egyedül annyit költött, mint a négy másik európai topliga, a német Bundesliga, a spanyol La Liga, az olasz Serie A és a francia Ligue 1 egyesületei összesen. A Premier League-ben szereplő klubok a tavaly januárihoz képest csaknem a háromszorosát költötték el most, a nyári átigazolási szezonnal együtt pedig 2,8 milliárd fontot fizettek új futballistákért, ezzel majdnem egymilliárddal megdöntötték a 2017/18-as 1,9 milliárdos rekordot.

Nyitókép: Vinícius Júnior higgadtan fejezte be a félpályás elfutását (Fotó: Beta/AP)