2024. április 26., péntek

Dr. Pásztor Bálint: A bírói hatalom függetlensége és az ügyészségek önállósága fontos lépés

Többek közt a bíróságokról és az ügyészségről szóló igazságügyi törvénycsomagot vitatták meg a képviselők a köztársasági képviselőház rendkívüli ülésén, szombaton.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőházi frakciójának vezetője is felszólalt.

Beszélt a kisebbségek részaránya növelésének szükségességéről és annak konkrét módozatairól a bíróságokon és ügyészségeken, továbbá emlékeztette képviselőtársait az igazságügyi törvények legutóbbi, 15 évvel ezelőtt történt reformjára, melyek a Vajdasági Magyar Szövetség számára több szempontból is elfogadhatatlanok voltak. Ezek többek között a zentai és óbecsei bíróság megszűnését, de több alapfokú bíróság megszűnését is magukkal vonták. Hangsúlyozta, az új hatalmi struktúrában lehetővé vált, hogy Zentán és Óbecsén újra tudták alakítani, Temerinben és Magyarkanizsán azonban továbbra sem működik bíróság.

Kifejtette, a bírói hatalom függetlensége és az ügyészségek önállósága, valamint a bírák elmozdíthatatlansága és tisztségük állandósága civilizációs vívmányok, ilyen szempontból az alkotmánymódosítási javaslat mindenképpen előremutató. Ismertette, annak ellenére, hogy a bírák a nép nevében hozzák meg az ítéleteket, a népképviseleti szervet, a parlamentet, kizárják a bírák megválasztásának folyamatából, s ezzel a VMSZ nem tud teljes mértékben egyetérteni. Arról is szólt, hogy a parlament és a kormány száműzése az igazságügy működtetéséből régóta fennálló uniós elvárás, s a Vajdasági Magyar Szövetség bízik abban, hogy mindez hozzájárul az ország csatlakozásának felgyorsulásához.

Az Alkotmánymódosítás végrehajtásának kérdéskörében ezer módosító indítvány érkezett,  így vasárnap is üléseznek a képviselők.

A képviselőháznak február kilencedikéig kell döntenie a kérdésben. 

Nyitókép: Képernyőfelvétel