2024. április 26., péntek

Kurti: Előbb kölcsönös elismerés, aztán szerb községek közössége

A szerb községek közössége létrehozásának kérdése csak akkor lehet aktuális, ha Belgráddal megállapodás születik a kétoldalú elismerésről – jelentette ki a sajtó képviselőinek Albin Kurti koszovói kormányfő, írja a Vajdasági RTV.

Kurti reagált Gabriel Escobar, az Amerikai Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja meglátására, miszerint Pristina jogi kötelezettsége a szerb községek közösségének létrehívása.

A koszovói kormányfő úgy fogalmazott, igazán értékeli Escobar elkötelezettségét, de ellenállása nem személyes véleményből, vagy önkényességből fakad, hanem összhangban áll Koszovó alkotmányával.

Mint mondta, Szerbia egy a boszniai Szerb Köztársasághoz hasonló entitást szeretne Koszovón belül, de a keserű tapasztalatok mindenki számára ismeretesek.

Gabriel Escobar különmegbízott pénteken kijelentette, hogy az európai rendezési terv elfogadása fontos lépés lenne a Belgrád és Pristina közötti viszonyok normalizálása szempontjából.
Ismételten hangsúlyozta, hogy a brüsszeli megállapodás szerint Pristina jogi kötelezettsége a szerb községek közösségének megalapítása, amelyet teljesíteni kell.
Elmondta, hogy az USA teljes mértékben támogatja az EU által vezetett párbeszédet, és reméli, hogy mindkét fél elfogadja a rendezési tervet.

Nyitókép: Kurti szerint Belgrád belső ellenséget akar létrehozni Koszovóban (Fotó: N1/Screenshot)