2024. április 26., péntek

Tejtermelők tüntettek Belgrádban

A tejprémium és a felvásárlási ár, valamint az állatonkénti támogatás növelését követelik

Pénteken kora délután több száz tejtermelő tüntetett Belgrádban, a mezőgazdasági minisztérium székházánál az alacsony felvásárlási ár miatt. Vajdaságiak is voltak a tejágazatban felgyülemlett problémák megoldását sürgetők között. Dejan Trajković Pancsova környéki tehénfarm-tulajdonos is felszólalt, és közölte, hogy csütörtökön ugyan még elutasították a minisztériummal való tárgyalásokat, most már azonban készen állnak erre, ha meghívják őket.

A minisztérium már jól ismeri követeléseiket: 10 helyett 20 dináros tejprémiumot és tehenenként 25.000 dinár helyett 40.000 dinár állami támogatást követelnek, valamint azt, hogy határozzák meg a tej minimális felvásárlási árát, ami szerintük nem lehet kevesebb 78 dinárnál. Mint mondta, a tejgyárak most önkényesen alakítják az árat, és különösen azokon a vidékeken érzik úgy a gazdák, hogy a tejüzemek „zsarolják” őket, ahol mindenki egyetlen gyárnak kénytelen átadni a tejet, mert másik nincs is.

 „Nem hiszünk Aleksandar Vučićnak és senki másnak sem, amíg azt nem látjuk, hogy az ígéretek megvalósulnak” – utalt Trajković az államfő parlamentben tett kijelentésére, hogy szándékában áll megörvendeztetni a mezőgazdasági termelőket. Tárgyalásokat folytat Ana Brnabić kormányfővel, a pénzügyminiszterrel és az agrártárca vezetőjével a prémium növeléséről és arról, milyen módon lehetne növelni az állatonkénti támogatást, mert végre azt látják, hogy van pénz az állatállomány bővítésére. Szavai szerint a döntés 7-8 nap múlva várható.

A tiltakozók behozatali tejet locsoltak az úttestre (Fotó: Beta)

A tiltakozók behozatali tejet locsoltak az úttestre (Fotó: Beta)

Azok, akik tegnap a fővárosban tiltakozásra gyűltek össze, nemcsak az államfőnek nem hisznek, de nem bíznak bánáti termelőtársaikban sem, ugyanis, mint Trajković mondta, nem elégíti ki őket a bánáti termelők nevében fellépő Vukašin Baćina szerdai megállapodása Jelena Tanasković szakminiszterrel. Nem elegendő és nem elfogadható az, amit az állam ígért Baćinának, ti. hogy csökkenteni fogják a tejbehozatalt, 50.000 dinárra növelik a tehenenkénti szubvenciót, és hamarosan a nemzeti referencialaboratórium fogja ellenőrizni a tej minőségét, nem pedig a tejüzemek. „Tudjuk, hogy a tejimport teljes megszüntetése az EU-val kötött megállapodás miatt lehetetlen, de a korlátozásnak »ezer módja van«. Csak a hiányzó tejet kell behozni, nem pedig korlátlan mennyiségben a kétes minőségű, génkezelt szójával etetett tehenektől származó tejet azokból az európai országokból, amelyekben a gazdák hatalmas támogatásokat kapnak, és a tejfeldolgozók dömpingáron adhatják el termékeiket Szerbiának” – mondta Trajković.

Jelana Tanasković mezőgazdasági miniszter a tejtermelők követelései kapcsán pénteken kijelentette, az állattenyésztők segítését szolgáló intézkedéseket prioritásként kezelik, keresik a megoldást, és a minisztérium a napokban közli a konkrét támogatási összegeket. Szavai szerint az utóbbi hetekben tárgyaltak mindazokkal a termelőkkel, akik erre készek voltak, pénteken pedig azok mentek el Belgrádba, akik addig elutasították a véleménycserét. A termelői követelések közül teljesítették mindazt, ami jogilag lehetséges volt, a tejkivitel immár engedélyezett, a behozatalt pedig nem lehet megtiltani, de a minőség ellenőrzését megszigorítják. Fontolóra vették a prémium 20 dinárra növelését is, de a termelőknek is elmagyarázták, hogy ebből végül csak a tejiparnak lenne haszna, a termelők számára többet érne másféle támogatás. A gazdák által követelt minimális felvásárlási ár kapcsán a tárcavezető kijelentette, Szerbiában pillanatnyilag a törvények szerint erre nincs mód, de megvizsgálják, hogyan lehetne ilyen értelmű törvénymódosítást eszközölni. Tanasković végül közölte, hogy a tárca továbbra is kész az egyeztetésre minden termelővel.

A pénteki, egyórás megmozduláson a tejtermelőkön kívül kisebb számban más állattenyésztők is megjelentek. A tiltakozó megmozdulás végén behozatali, lengyelországi tejet locsoltak szét a Nemanja utcában, a saját gazdaságaikból kikerülő tejet pedig ajándékként felajánlották a belgrádiaknak.

Nyitókép: A tiltakozók behozatali tejet locsoltak az úttestre (Fotó: Beta)