2024. április 26., péntek

Fizetős parkolást a Limánon!

Az IT-szektor dolgozói megkeserítik a lakók életét

Ebben a még úgy-ahogy élhető lakónegyedben egyre többen azt szeretnék, ha itt is bevezetnék a parkolás megfizettetését.

Követelik a parkolózónák bevezetését, ugyanis abban reménykednek, hogy ez majd megoldja az itt élők parkolási problémáit. A 021.rs hírportál értesülései szerint az illetékes városi igazgatóságban úgy nyilatkoztak, hogy lehetséges forgatókönyvként tekintenek a parkolás megfizettetésének bevezetésére.

Az említett hírportál közzétett egy kérdőívet, amely arra vonatkozott, hogy a város különböző részeiben élő polgárok mi mindent szeretnének megvalósítani a városrészükben, ezt a limáni lakosok közül is többen kitöltötték. Ők azt nyilatkozták, hogy szeretnék, ha lakóhelyükön is bevezetnék a parkolási zónákat. Szerintük ugyanis a városnak ebben a részében működő vállalatok alkalmazottjai elfoglalják a lakóépületeik előtt lévő parkolókat, ezért az ott élők gépkocsijainak nem marad hely. A probléma megoldását a parkolóhelyek megfizettetésétől remélik. A Népfront utca egyik lakója a Limán IV városrészben lévő utcák parkolóhelyeinek megfizettetését kéri, ilyen módon ellehetetlenítve az itt működő IT-vállalatok alkalmazottainak a parkolást. A Dr. Ivan Ribar utca egyik lakosa szerint problémát jelent az is, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat, az Elektrovojvodina és a SPENS, azaz a Vojvodina Sport-és Üzletközpont alkalmazottai is a környező utcákban parkolnak.

– Borzalmas a helyzet. Az itt lakóknak 8 és 17 óra között lehetetlen feladatnak bizonyul parkolóhelyet találni. Hasonló volt a helyzet a Branimir Ćosić és a Gagarin utcákban, valamint a Komenský téren is. Ezek mind olyan utcák, amelyek párhuzamosak a Felszabadulás sugárúttal, ahol már évekkel korábban bevezették a parkolási zónákat és csak így lehetséges a parkolás – magyarázta a hírportálnak nyilatkozó újvidéki polgár.

Hasonló helyzetben van a Balzac utca egyik lakója is, aki kéri a parkolóhelyek megrajzolását a 2-től a 8-as és a 10-től a 16-os számig.

– Emellett megkezdhetnék a tömbházainkban lakcímmel nem rendelkezők parkolásának megfizettetését, ugyanis a rendelők, klinikák pácienseitől, az átutazóktól és a környéken épülő új lakótömbök lakóitól már nem lehet élni – mondta elkeseredetten a megkérdezett polgár.

A Városi Telekrendezési és Beruházási Igazgatóság illetékesei a 021.rs-nek nyilatkozva elmondták, hogy a Limán II és IV városrészekben megteremtődtek a feltételek a parkolóhelyek megfizettetésére. Ezt megelőzően azonban az ottani lakóknak az erre vonatkozó kérelemmel kell fordulniuk a helyi közösség felé.

– Mindenekelőtt a helyi közösségnek kell cselekednie, amely minden ott élő polgár nevében kérvényt nyújt be a városi útügyi igazgatóságának. Ezt követően kidolgozzák a projektet, majd az említett igazgatóság rendeletet hoz a megfizettetés alá eső parkolóhelyek övezetének bővítéséről – tették hozzá.

Nyitókép: A Limán városrészben arra panaszkodnak, hogy a környező lakónegyedekben élők is most már náluk parkolnak (Fotó: Ótos András felvétele)