2024. április 26., péntek

Folytatódott a koszovói jelentésről szóló vita

A köztársasági parlament képviselői ma folytatták a hivatalos, Pristinával való tárgyalásokra vonatkozó jelentéséről szóló vitát. Az ülésen jelen volt Aleksandar Vučić államfő is. A köztársasági elnök felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a helyzet nem kedvező, de a befagyasztott konfliktus nem fenntartható megoldás.

Az ellenzék felvetéseire reagálva azt mondta, hogy a geopolitikai tényezők az elmúlt 10-15 évben nem voltak ennyire rosszak.

Úgy fogalmazott, hogy tiszteli Oroszországot, de nem az oroszokat, hanem Szerbiát szolgálja, és az ország továbbra is az európai úton halad, amellett, hogy katonai függetlenségét is megőrzi – közli a Szerbiai RTV.

Az ellenzék elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a koszovói helyzet rendezésére szolgáló francia-német javaslat egyetlen szavát sem tették nyilvánossá, pedig erről a dokumentumról kellene, hogy vitázzon a parlament. Az ellenzék ezért a nemzetközi közvetítőktől kéri, hogy ismertesse a tervet.

A Néppárt bejelentette azt is, hogy nem vesz részt a képviselőház holnapi ülésen, mert az államfő visszaélt a helyzetével, és politikai ellenfeleinek a támadására használja fel a parlamentet. Az N1 jelentése szerint a parlament előtt pár tucat ember gyűlt össze, akik azért tüntettek, hogy a képviselőház ne támogassa a koszovói helyzet rendezésére tett francia-német javaslat aláírását.

Nyitókép: Képernyőkép (Szerbiai RTV)