2024. április 26., péntek

Emelkednek a törlesztőrészletek

Az Európai Központi Bank (EKB) 50 bázisponttal 3 százalékra emeli az irányadó kamatot – írja a 021.rs hírportál.

A várakozások szerint az emelést tovább folytatja majd a pénzintézet, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos célhoz, írja az Euronews Szerbia.

Az EKB azt is bejelentette, hogy folytatni fogja a korlátozó monetáris politikáját, és az alapkamat további 50 bázispontos emelését márciusban.

Ezt követően mérlegelni fogják, hogy folytatják-e a növelést. Az Amerikai Egyesült Államok központi bankja (FED) tegnap szintén megemelte az alapkamatot 25 bázisponttal.

Az EKB és a FED legújabb döntései azt jelentik, hogy tovább emelkednek a hitelrészletek, és arra is rámutatnak, hogy az infláció elleni küzdelem még nem ért véget. Az irányadó kamatláb emelése eddig a központi bankok leghatékonyabb fegyvere az infláció elleni küzdelemben.

A szerbiai polgárok, akik euró alapú hiteleket vettek fel, az utóbbi hónapokban tapasztalhatták az EKB szorító monetáris politikáját, ugyanis egyeseknek a lakáshitelekre vonatkozó törlesztőrészletek több mint 100 euróval is megemelkedtek.

A 2021-es év végén és 2022 elején a hathónapos Euroribor -0,5 százalékot tett ki, jelenleg pedig 2,8 százalékon áll. A válság előtt a lakáshiteleket 3 százalékos kamat mellett lehetett kapni, mostanra ez megkétszereződött, és több mint 6 százalékot tesz ki.

Nyitókép: Illusztráció (Pixabay)