2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Spoilerezik

A spoilerezik ige a spoiler főnévnek a származéka, arra mondják, aki szándékosan vagy meggondolatlanul lelövi a könyv vagy a film poénját, előre kifecsegi, elárulja a végkifejletet: Stephen King spoilerezik a Dark Tower filmről? – George R. R. Martin nem spoilerezik, csak egy kicsit. – Nem izgat túlzottan, ha valaki spoilerezik.– Ha azonban a tévében, élő adásban spoilerezik, akkor még többen fognak rá rosszalló tekintettel nézni. – Ha nem szeretitek, amikor a kedvenc sorozatotokat spoilerezik, akkor most se olvassatok tovább, hiszen pár bűvésztrükk lelepleződik.

Olykor elspoilerezik alakban jelenik meg ez az ige: Gondolkoztál már azon, hogy miért spoilerezik el sokszor a film végkifejletét a trailerekben? – Vadonatúj képek érkeztek a Fear The Walking Dead 6. évadához, amelyek kapásból el is spoilerezik az 5. évad fináléját. – A képek szerencsére nem spoilerezik el a történetet. – Remélem, nem a leglátványosabb jelenetet spoilerezik el. – Ezek csupán epizódok, nem spoilerezik el a filmet.

A spoiler valamilyen történetnek kulcsfontosságú része vagy végkifejlete, aminek idő előtti ismerete elronthatja vagy tönkreteheti a mű élvezetét. Az is spoiler, ha valaki elárulja, hogy a krimi végén ki a gyilkos. Például: Maisie Williams véletlenül megosztott egy spoilert a Trónok harca fináléjával kapcsolatban. – Az új Pókember előzetes nyomokban Bosszúállók spoilert tartalmazhat. – Ez a történet manga spoilert tartalmaz. – Tényleg tele van spoilerrel A láthatatlan ember trailere? A spoiler szó olyan internetes szövegek linkjeként is előfordul, amelyek könyvet vagy filmet ismertetnek, értékelnek, illetve ezzel kapcsolatos hozzászólást tartalmaznak. A cikk szerzője vagy a hozzászóló vele figyelmezteti az olvasót, hogy rákattintva olyan rész következik, amelyből olyasmiket tudhat meg, amik esetleg eltántoríthatják attól, hogy elolvassa a könyvet vagy megnézze a filmet.

A spoiler főnév az „elront, tönkretesz” jelentésű angol spoil igéből jött létre. A spoiler eredetileg az autók légterelő lemezét jelöli, amelynek célja, hogy akadályozza a levegő kedvezőtlen mozgását, azaz elül a légellenállást, hátul pedig a rendezetlen örvénylő légmozgást, és így az autó gyorsabban haladjon. Az autó hátulján lévő szárnyat is így hívják, ez növeli a leszorító erőt, vagyis elősegíti, hogy a jármű minél inkább az úthoz tapadjon, nagy sebességgel haladva ne kapjon alá a szembejövő szél, ne repítse a levegőbe a járművet. A közúton használt járművekre felhelyezett spoilerek inkább csak a látvány fokozására, az autó egyedivé tételére szolgálnak.

Nyitókép: Shutterstock