2024. április 26., péntek

Törvénymódosítást kezdeményeztek a vállalkozók

A felügyelőségről szóló törvény módosítását kezdeményezte a vállalkozók és cégek érdekeit képviselő országos egyesület, képviselői tegnap adták át javaslataikat a gazdasági minisztériumban. Szeretnék ugyanis megakadályozni, hogy a felügyelők már a kisebb adminisztratív és technikai hibák miatt is bezárathassák a vállalatokat. Ezt ugyanis jelenleg olyan esetekben is megtehetik, amikor például jelentéktelen összegű eltérést tapasztalnak a kasszánál – írja a Beta.

A hírügynökségnek adott nyilatkozatában Dragan Subotić, az említett egyesület képviselője azt állította, hogy a felügyelők sokszor sokkal elnézőbbek a külföldi cégek esetében, a hazaiakat viszont tömegesen zárják be kisebb és közepes szabálysértések miatt. A szakember szerint a jelenleg érvényben levő törvény és az ehhez tartozó szabálykönyv nem pontosítja eléggé, hogy milyen összegű eltérések miatt kell 15 vagy 90 napra bezárni egy vállalatot. A rendelkezések egyformán kezelnek bármilyen eltérést, így akár négydináros hiány vagy többlet miatt is lakat kerülhet a vállalat ajtajára – utalt azokra az esetekre Dragan Subotić, amelyek leggyakrabban a vendéglátóipari cégekben fordulnak elő. Ezekben ugyanis szerinte a borravalók miatt szinte létezhetetlen elérni azt, hogy a kassza állása parára pontos legyen. Az eltérésért viszont 200 ezer dináros büntetéssel sújtják a tulajdonost, a felelős személyt pedig további 50 ezer dinárral terhelik, rendszerint a felügyelők – állítja az egyesület képviselője.

Hozzátette: a megtorló hozzáállás abból eredhet, hogy a felügyelőknek teljesíteniük kell azt a munkanormát, amely előirányozza, hogy éves szinten mekkora összeggel kell feltölteniük az állami kasszát. Ugyanakkor az állam nem veszi számításba azt, hogy a vállalatok bezárásával tulajdonképpen önmagát károsítja meg, hisz az alatt az idő alatt a cégek sokkal kevesebbet adóznak, mint amekkora büntetést kiszabnak rájuk a felügyelők – mondta a törvénymódosítást szorgalmazó egyesület szakembere.