2024. április 26., péntek

Nagy bajban a hazai tejtermelés

A tej felvásárlási árának csökkentése és a tejbehozatal nagy felháborodást okozott a gazdák körében. Egyre jobban kifejezik elégedetlenségüket. Vasárnap a Čačak melletti Mrčajevcinál mintegy ezer, egyes beszámolók szerint kétezer tejtermelő eltorlaszolta az ibari főutat. Nagy mennyiségű tejet is kiöntöttek az úttestre. Főként a Nyugat-Morava mente és Gruža település környékének gazdái vettek részt a megmozduláson, de vajdasági termelők is megjelentek. Követelték a szerb kormánytól, hogy sürgősen intézkedjen a hazai tejtermelés megmentése érdekében, azaz tiltsa be a tejimportot, valamint hogy a szupermarketekben korlátozzák a behozatali tej eladását.

(Illusztráció - Pixabay.com)

(Illusztráció - Pixabay.com)

A tiltakozók és a többi termelő szerint is a felvásárlási ár csökkentése volt az utolsó csepp a pohárban. Nemcsak a tej felvásárlási ára és az import miatt elégedetlenek, hanem amiatt is, ahogyan az állam és a nagy tejüzemek viszonyulnak a szerbiai tejtermelés stratégiájához. A gazdák elmondása szerint évek óta azt a politikát érvényesítik, hogy felvásárolják és azonnal bezárják a kis- és közepes tejüzemeket. Így egyre kisebb a nyerstej forgalmazásának tere, vagyis kisajátítják azt, és minden konkurenciát kiiktatnak. Azt is követelik, hogy emeljék meg a tejprémiumot, továbbá, hogy azonnal folyósítsák nekik a törzskönyvezett tehenek után járó elmaradt összes támogatást, valamint hogy ez a szubvenció 40 ezer dinár legyen az idén.

A tiltakozók egyike úgy fogalmazott, hogy a tejtermelés a szakadék szélére sodródott, és a 10–12 dinárral csökkentett felvásárlási árral már nem lehet kifizetődően gazdálkodni. Az állam már mindent elvett tőlük, a tehéntartók többségének nem folyósították az állatok után járó, múlt évi támogatást. Több gazdaszövetség arra figyelmeztet, hogy a katasztrofális agrárpolitika és a szakminisztérium felelőtlensége miatt a tejtermelők magukra vannak hagyatva.

A tiltakozás egyik előzménye az volt, hogy nemrégen két nagy tejgyár is módosított a felvásárlási előírásokon, nevezetesen közölte, hogy a literenként 0,25 mikrogrammnál több aflatoxint tartalmazó tejet nem veszi át. A másik, ami még nagyobb felháborodást váltott ki, pedig az volt, hogy a piacot uraló nagyobb tejüzemek csökkentették a tej felvásárlási árát. A termelők Jelena Tanasković mezőgazdasági minisztertől követelik a tejbehozatali kvóták bevezetését, és azt, hogy a tej minimális felvásárlási ára literenként 80 dinár legyen. Azt is sürgetik, hogy a jelenlegi 10-ről 20 dinárra emeljék fel a tejprémiumot. A gazdák elmondása szerint a fő probléma az Imlekkel van, amely lengyelországi és magyarországi üzemekből származó tejet importál, és ezt hazai termékként értékesíti. Az Imlek azzal, hogy nagy mennyiségben hoz be tejet, többletet hoz létre a piacon. Ezzel pedig csökkenti a felvásárlási árat, és tönkreteszi a helyi gazdákat.

A szerbiai állattenyésztők és tejtermelők további megmozdulásokat jelentettek be, így Belgrádban is. Zoran Milićević, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnöke szerint azzal a követeléssel fognak tiltakozni, hogy emeljék a prémiumokat és a támogatásokat, fizessék ki az adósságokat, valamint tiltsák be a tej- és húsimportot. A gazdáknak az a meggyőződése, hogy az államnak nincs átgondolt mezőgazdasági politikája. Mint fogalmaznak, nem értik a kormánynak az ágazathoz való hozzáállását. A gazdálkodók sürgetik egy olyan munkacsoport felállítását is, amelyben a termelők és a minisztérium, illetve a kormány képviselői foglalnának helyet, és amely közösen dolgozna a mezőgazdaság problémáinak rendezésén. Nagy kérdés azonban, hogy az állam változtat-e az eddigi agrárpolitikáján.

Nyitókép: (Illusztráció - Pixabay.com)