2024. április 26., péntek

Felpezsdült az élet a faluban

Kocsonyafesztivált tartottak Piroson

A hétvégén huszadik alkalommal tartották meg Piroson az immár hagyományossá vált kocsonyafesztivált, amely az évek során Vajdaság egyik legnagyobb gasztrorendezvényévé nőtte ki magát. Bátran kijelenthetjük, hogy a kocsonya védjegye lett ennek a peremvárosi településnek.

Branislav Popović, a rendezvény szervezője elmondta, örömmel tölti el, hogy már húsz éve megszervezik a kocsonyafesztivált.

Dancsó Áron felvétele

Dancsó Áron felvétele

– Amikor elkezdtük, nem gondoltuk, hogy a rendezvény sikeres lesz. Számos nehézséget kellett leküzdenünk. Mi azonban évről évre azon munkálkodtunk, hogy minél színvonalasabb fesztivált szervezzünk. Ehhez pedig elsősorban lelkesedésre van szükség. Az anyagiak jelentik a legkisebb gondot. Ha ugyanis nincsenek lelkes emberek, akik valamit szeretnének megvalósítani, újat mutatni, akkor a rendezvény nem lesz sikeres. Szerencsére mi, pirosiak összefogtunk, és minden évben arra törekszünk, hogy egy olyan fesztivált szervezzünk, amelyre büszkék lehetünk – fogalmazott Popović.

Rámutatott arra, hogy ez mindenekelőtt egy családi rendezvény, tehát gyermekek és felnőttek egyaránt találhatnak valami érdekeset.

Dancsó Áron felvétele

Dancsó Áron felvétele

– A rendezvény felpezsdíti az életet a faluban, mivel összehozza az embereket, lehet barátkozni, szórakozni. Remélem, hogy a rendezvény a jövőben is sikeres lesz, és egyre több látogatót vonz – közölte a szervező.

A hideg idő ellenére sokan kilátogattak a kétnapos rendezvényre, főleg vasárnap nyüzsgött a tömeg. A helybeli lakosokon kívül számos más településről is érkeztek vendégek. A kocsonyát annak ellenére is vásárolták, hogy az idén jelentősen megdrágult. 400 dinárba került, tavaly pedig még csak 250 dinárba. Az elárusítók ezt azzal magyarázták, hogy az alapanyagok ára is magasabb lett.

Dancsó Áron felvétele

Dancsó Áron felvétele

Kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvény lévén természetesen nemcsak kocsonyát vásárolhattak a látogatók. Árusítottak ezenkívül kolbászokat, sajtokat, házi készítésű süteményeket, cukorkákat, játékszereket, valamint kézműves termékeket. Vasárnap pedig zenei programok tették hangulatosabbá a rendezvényt. Fellépett többek között a helyi tamburazenekar, az általános iskolások és a kaboli Laza Kostić folklóregyüttes. Természetesen a hagyományos kocsonyafőző verseny sem maradhatott el. Látni lehetett, hogy mindenki jól érzi magát. A rendezvényt Újvidék városa, a tartományi kormány és a pirosi művelődési központ támogatta.

Dancsó Áron felvétele

Dancsó Áron felvétele

Nyitókép: Dancsó Áron felvétele