2024. április 26., péntek

Közös nyelvünk a barátság nyelve

Az újvidéki magyar közösség jelentős tényezője a város lakosságának

Újvidék polgárai 275 éve vásárolták meg maguknak Mária Teréziától a várost, ezzel szabad királyi várossá kikiáltva a települést. Erre emlékezve a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete városnapi ünnepségét az Újvidéki Színházban tartották meg kedden este. Az esemény kezdetén a szerb, majd a magyar himnusz csendült fel, amit a jelenlévők a Détári Apollónia által vezetett Európa Kollégium kórusával közösen énekeltek el.

Az egybegyűlteket az est házigazdája nevében a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnök asszonya, Vicsek Annamária üdvözölte. Elmondta, hogy gyermekeink jövője egyrészt az oktatáson, másrészt pedig a családok jólétén alapszik. – Nemcsak azt tartjuk fontosnak, hogy a magyar nyelvű bölcsődei és óvodai csoportjaink, általános és középiskolai osztályaink megmaradjanak és színvonalas oktatást nyújtsanak, hanem abban is szeretnénk segíteni, hogy csökkentsük az oktatás folyamán a családokra nehezedő anyagi terheket. Fontos kiemelni a fejlesztésekre vonatkozó projekteket, mert azok is bizonyítják, hogy az újvidéki magyar közösség jelentős tényezőjét képezi a város lakosságának. Emellett a kéréseink is meghallgatásra találnak. Ilyen példának okáért az utcanévtáblák kétnyelvűségére vonatkozó kérelmünk, amely törvényben foglalt jogunk is. Jelenleg a városban mintegy harminc utcanév magyar nyelven is olvasható – emlékeztetett Vicsek Annamária.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az ünnepségen Milan Đurić polgármester hangsúlyozta, hogy kiváló kapcsolatokat ápolnak a város magyar közösségével. – A kultúra és az oktatás terén megvalósuló együttműködés mellett számos más, jelentős projektet is sikerült megvalósítanunk a Telep városrészben, ahol a magyar közösség zöme él. Mindezek által kifejezzük a népeink közti szoros kapcsolatot, az egyűvétartozást. A nyelvi korlátok nem akadályoznak meg bennünket abban, hogy egy közös nyelvet is beszéljünk: a barátság nyelvét. Folytatni fogjuk a közös munkát, városunk közös fejlesztését – emelte ki Đurić.

Péterffy Attila Pécs városának polgármestere az idén első alkalommal vett részt a városnapi ünnepségen. – Településeinket nemcsak a testvérvárosi kapcsolat, hanem számos egyéb szál is egymáshoz fűzi. Újvidék és Pécs egyaránt sokszínűek, olyan városok, amelyek kulturális decentrumként működnek a nemzeti fővárosok mellett. Ezen a téren Újvidék gyakorlata Pécs számára kiemelkedő és követendő példaként szolgál. Szoros szálakkal köt össze bennünket a közös múlt, hiszen a történelem során a két város ugyanattól az uralkodótól, Mária Teréziától kapta meg a 18. században a szabad királyi városi rangot. Pécs polgármesterenként a közösségépítés a legfőbb célom. Megtalálni azt, ami közös bennünk és félretenni mindazt, amiben különbözünk. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a kapcsolataink fejlődjenek és virágozzanak az élet minden egyes területén – fogalmazott Péterffy Attila.

Az ünnepi műsor Kiss Tamás lebilincselő előadásával folytatódott, aki Kodály Zoltán – A csitári hegyek alatt című alkotását, majd Milan Prebanda – Pala je rosa című művét adta elő. Az ifjú művészt Sonja Mušikić kísérte zongorán.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az ünnepség keretében immáron negyedik alkalommal adták át az Újvidéki Magyar Kiválóság Díjakat. A Vajdasági Magyar Szövetség olyan fiataloknak ítéli oda ezt az elismerést, akiknek teljesítménye és elért eredményei büszkeséggel töltik el a város magyar közösségét is. Az idén a tizenhét esztendős, tiszakálmánfalvi Márki Anetta karatéban jeleskedő sportoló és Kelemen Tímea fiatal festőművész vehette át ezt a díjat. A közönség mindkét díjazottról egy kisfilmet tekinthetett meg. Márki Anetta már évek óta komoly sikereket ér el a karate sportágában, számtalan érmet gyűjtött össze, zömmel aranyérmeket. Az elismerés átvételét követően az ifjú sportoló bemutatta a Gojushiho Dai elnevezésű kátát.

Kelemen Tímea szerteágazó érdeklődést mutató művészlélek, aki jelenleg az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója. Emellett a Tűzrevalók táncegyüttesben szerepel és a Pintyőke leánykórusban is énekel, így a műsor folytatásában is fellépett. Alkotásait az Újvidéki Színház előcsarnokában tekinthetik meg a látogatók.

Kelemen Tímea szerteágazó érdeklődést mutató művészlélek, alkotásait az Újvidéki Színház előcsarnokában tekinthetjük meg (Fotó: Ótos András felvétele)

Kelemen Tímea szerteágazó érdeklődést mutató művészlélek, alkotásait az Újvidéki Színház előcsarnokában tekinthetjük meg (Fotó: Ótos András felvétele)

Az elismerések átvételét követően a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ három csoportja lépett fel. A Tűzrevaló táncegyüttesének fellépése a hazájukat elhagyni kényszerült székelység moldvai vándorlását idézte meg, Tóth Andrea és Kiss Zsélykó vezetésével. A fellépők sorát a Pörgető citerazenekar folytatta, Ördög Lóránt vezetésével. Az ünnepi műsort végül a Manó táncegyüttes zárta, amelynek vezetői Takács Zsuzsanna és Tóth Andrea, akiknek munkáját Kiss Zsélykó segíti. A néptáncosok előadását a Fokos zenekar kísérte, Rózsa Tibor közreműködésével. A kedd esti ünnepség a Szózat dallamaival zárult, amit az Európa Kollégium kórusa adott elő.

Nyitókép: Ótos András felvétele