2024. április 26., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Kishegyesről Párizst célozza gerelyével

A fiatal, tehetséges kishegyesi atléta, Világos Adriana legszűkebb családi körben, édesanyjával töltötte a karácsonyt, de az év vége előtt már el is utazott, hogy készüljön a jövőbeni kihívásokra. Így a 19. születésnapját is, amely január 2-án van, már Splitben, egy edzőtáborban ünnepelte.

Adriana eredményei alapján egészen biztosra vehető, hogy a jövőben ott lesz a világ élvonalában, sokszor örülhetünk még a jó eredményeinek. 2022-ben, a húsz éven aluliak korosztályában megvédte világbajnoki címét, de talán még nagyobb teljesítménynek számít, hogy ezüstérmet szerzett élete első szenior Európa-bajnokságán, illetve az előkelő 11. helyet szerezte meg a világ legjobb 20 év alatti atlétája listáján. Eredményeinek elismeréséül számos díjat is neki ítéltek oda. A legrangosabb, sportolóknak odaítélhető tartományi és köztársasági elismeréseket vehette át az év vége előtt. A kapott temérdek díj között azonban kétségtelenül az a legrangosabb, amit hivatalosan a monacói hercegi palotában vehetett át, ahol a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a 2022-es év legjobbjait tüntette ki női és férfi felnőtt és junior kategóriában. A feltörekvő csillag díjat 2007-ben vezették be a kiemelkedő fiatal és feltörekvő európai sportolók elismerésére és ünneplésére. Összesen tíz sportoló kerül fel a listára.

Adriana, kezében az év feltörekvő tehetségének járó trófeával, balján Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével (Fotó: WAF)

Adriana, kezében az év feltörekvő tehetségének járó trófeával, balján Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével (Fotó: WAF)

Hogyan érezted magad a díjátadón?

– Mintha egy igazi mesébe csöppentem volna bele! A Rising Star of the Year, vagyis az év feltörekvő tehetségének járó trófeát Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, legendás egykori sportoló adta át. A díj odaítélésekor nyilván figyelembe vették, hogy a Kolumbiában elért 63,52 méteres egyéni rekordom az év legnagyobb U20-as dobása lett, csaknem három és fél méterrel előztem meg ezzel riválisaimat. Szakmai zsűri ítélte oda az elismerést, a végső esélyesek között pedig ott voltak Jackline Chepkoech és Faith Cherotich kenyai akadályfutók, Miné De Klerk dél-afrikai súlylökő és Kerrica Hill jamaicai gátfutó. Nagy megtiszteltetés számomra, egyben ösztönzőleg hat ahhoz, hogy a jövőben még jobb legyek, hogy még kitartóbban készüljek a versenyekre.

Mozgalmas és kiemelkedően eredményes évet tudhatsz magad mögött.

– A felnőtt Európa-bajnokságon éltem át az év legszebb és legnehezebb pillanatait is. Valójában komoly elvárások nélkül utaztam el a versenyre, és ma is szinte hihetetlen számomra is, hogy végül milyen jó eredményt sikerült elérnem. A fordulatos, szoros és izgalmas küzdelemben olyan legendák előtt végeztem, mint Barbora Špotáková, akiről megjegyzem, hogy vele már csak ugyanazon mezőnyben lenni is hatalmas megtiszteltetés. A 41 éves cseh Špotáková eredményei közül kiemelhető, hogy kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros világbajnoki aranyérmes.

Igazi dráma zajlott egyébként a müncheni Európa-bajnokságon, elképzelni is nehéz mi zajlik egy ilyen fiatal sportoló lelkében, hiszen kezdetben még a döntőbe jutásod is veszélyben forgott.

– Átjutva az első akadályon, a döntőben szerény 51,15 méterrel kezdtem. Valamivel jobb lett a második kísérletem, de az 55,14 méteres dobás sem az igazi képességeimet tükrözte. Harmadikra 59,64-ig repült a gerely, de ez is még jócskán elmaradt a 63,52 méteres egyéni csúcsomtól. Ötödikre aztán sikerült 60 méter felett dobni, utolsóra pedig még egy 62,01-et, ami viszont már a második helyet jelentette. Ekkor éltem át a legnehezebb és a legfelemelőbb pillanatokat is – emlékezik vissza Világos Adriana.

A müncheni Európa-bajnokságon 62,01 méterre szállt el a gerely…

A müncheni Európa-bajnokságon 62,01 méterre szállt el a gerely…

Mindez azt mutatja, hogy nehéz helyzetekben sem adja fel, rendelkezik egy, csak az élsportolókat jellemző tulajdonsággal is. A 2022-es évről elmondta azt is, hogy az év első felében egyfajta állandóság jellemezte a dobásait. 60 méter körüli dobásokat produkált, és nehéz volt ezen túllépni az intenzív edzések ellenére.

– A nagy világversenyeken sikerült ezt is jócskán felülmúlni. A Gyémánt Liga megmérettetései alkalmat, lehetőséget jelentettek számomra, hogy a felnőttek között is tapasztalatokat szerezzek, egyben bemutatkozzak a nemzetközi porondon. Végül a kolumbiai versenyen elért 63,52 méter volt a legjobb eredményem, amit edzésen sem tudtam túlszárnyalni.

Adriana karrierje egy kis faluból indult, édesanyja az edzője, aki jogászdiplomás, de időközben szerezte meg az edzői képesítést is, hogy a hivatalos követelményeknek is meg tudjanak felelni. Ez egyben azt igazolja, vidéki környezetből indulva, ahhoz ragaszkodva is utat törhet magának az igazi tehetség.

– A felkészüléseket túlnyomóan továbbra is itthon, Kishegyesen, az általános iskola tornatermében és a focipálya melletti gyakorlótéren tudom elvégezni – mutatott rá. Édesanyja, aki tehát egyben az edzője is, elmondta, hogy a kishegyesi Egység labdarúgópályája mellett van egy edzőpálya kialakítva, de ebben az időszakban az nem alkalmas a szabadtéri edzésekre. Splitben viszont a szabadban is folytatódhatnak az intenzív edzések.

… ami Adrianát a dobogó második fokára repítette

… ami Adrianát a dobogó második fokára repítette

– A formámat augusztusra szeretném időzíteni, mert mindössze két hét különbséggel abban a hónapban lesz a junior Európa-bajnokság, majd Budapesten a felnőtt világbajnokság. A cél ezeken a versenyeken a minél jobb szereplés. Egyelőre csak fontolgatjuk édesanyámmal, hogy esetleg nutricionistával is együttműködnénk, de az eddigi eredményeket a kishegyesi magyaros konyha ételeinek fogyasztása mellett értem el – tudtuk meg Adrianától. Bevallása szerint a karácsonyi ételek mindegyikét kedveli, a bejglitől a halászléig.

Mindeközben pedig a tanulmányaidat is sikeresen folytatod.

– Az egyik testnevelési magánegyetem hallgatója vagyok. Szerb nyelven folytatom tanulmányaimat szeptember óta. Kezdetben voltak némi nehézségeim a nyelvvel, főleg a szakkifejezések terén, de mostanra ilyen szempontból is formába lendültem.

A hosszú távú célok közül pedig felsejlik természetesen a párizsi olimpia 2024-ben.

– Van úgynevezett olimpiai norma, ami várhatóan 64 méter körül lesz, de lista alapján is ki lehet jutni a világversenyre, a megszerzett pontok, versenyeredmények, dobások, rekordok alapján. A-tól F-ig kategorizálják a versenyeket, a legjobb 32 versenyző vehet majd részt az olimpián. Hosszú távú céljaim között szerepel, hogy ott legyek Párizsban is, ahol szeretnék minél jobb eredményeket elérni – ismertette terveit a kishegyesi lány.

Nyitókép: Adriana, kezében az év feltörekvő tehetségének járó trófeával, balján Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével (Fotó: WAF)