2024. április 20., szombat

Koszovóról tárgyalnak a parlamentben

Az ellenzék értelmetlennek tartja a vitát, ha Aleksandar Vučić nem hozza nyilvánosságra az „ötök” javaslatát

A köztársasági képviselőház csütörtökön rendkívüli ülésén vitaja meg a Belgrád–Pristina párbeszéd további alakulását, pontosabban a pristinai intézményekkel 2022. szeptember 1-je és 2023. január 15-e között folytatott párbeszédről szóló jelentését. Az ülésen Aleksandar Vučić államfő személyesen is válaszol majd a felmerülő kérdésekre, jelentette be Vladimir Orlić házelnök.

Orlić hozzátette, a jelentést eljuttatták minden parlamenti képviselőhöz és a plenáris ülésen arra számít, hogy a képviselők képesek lesznek bizonyítani a koszovói kérdésben való egységet, erősítve ezzel az ország tárgyalási pozícióját.

A házelnök előrevetítette, hogy az ellenzéki politikusok korábbi megnyilatkozásai alapján komoly vitával kell majd számolni. Kritikával illette egyes ellenzékieket, színészkedésnek és pózolásnak nevezte a koszovói kérdéssel kapcsolatos megnyilatkozásaikat.

Mint arról a Danas napilap beszámolt, a parlamenti ellenzéki pártok közül többen is visszautasították, hogy személyesen konzultáljanak az államfővel a Koszovóval kapcsolatos európai javaslatról. Mint hangoztatták, a kérdés megvitatását a köztársasági képviselőházban kell lebonyolítani. Most azonban miután megkapták a kormány szeptember és január közötti párbeszédről szóló jelentését – ami nem tárgya az európai javaslatnak –, arra szólították fel Aleksandar Vučićot, mutassa be az „európai ötök” által megfogalmazott javaslatot, egyébként nincs is értelme, hogy a parlament vendégül lássa őt, ez nélkül a dokumentum nélkül ugyanis a vita csupán az államfő „manipulációját és a szankciók következményeitől való megfélemlítését” szolgálja majd.

Nyitókép: A Beta archív felvétele